Nyheder

507 danske fup-butikker anmeldt til Rigspolitiet

 Ukendt

Undrer du dig over, at din julegave aldrig er nået frem, så er der måske god grund til at undersøge hjemmesiden, hvorfra varen er bestilt, en ekstra gang – også selv om der er tale om en dansk hjemmeside.

Som TV 2 kunne fortælle for to uger siden efter en gennemgang og analyse af omfattende datatræk over alle danske hjemmeside er mere end 450 danske hjemmesider nemlig fup, og har du bestilt fra en af hjemmesiderne er din julegave sandsynligvis ikke bare forsinket eller blevet væk i posten – den kommer nok bare aldrig frem.

E-mærket, der arbejder for sikker e-handel, har nu ifølge DR anmeldt 507 fup-butikker til Rigspolitiet. Det er en tyvedobling i forhold til sidste år. E-mærket har tidligere oplyst til TV 2, at man to gange om året indsender lister med mistænkelige hjemmesider til Rigspolitiet.

Hovedparten af fup-siderne ejes af 15 personer

De 450 hjemmesider, som TV 2 har undersøgt, faldbyder dyre mærkevarer som f.eks. Canada Goose, Nike, Moncler og Ray Ban til langt under den pris, de sælges til i de danske butikker og hovedparten af hjemmesiderne ejes af bare 15 personer, der er registreret på adresser i Kina.

T2Toolbox embed

De danske hjemmesider – altså hjemmesider, der ender på .dk – administreres af selskabet DK-Hostmaster. Selskabet har ikke ønsket at udlevere oplysninger om alle de danske sider, der ejes af kinesere, men TV 2 har fået lov til at slå samtlige 1,3 millioner hjemmesider op i DK-Hostmasters database en ad gangen.

I sommer var der omkring 660 aktive hjemmesider, der var ejet af en mindre kreds af kinesere - af de 660 sider er godt 450 fortsat i brug her et halvt år senere. I mellemtiden er et større antal nye lignende hjemmesider kommet til med andre ejere.

Stol ikke blindt på Trustpilot

Kun få af de mange hundrede hjemmesider er blevet lukket af Statsadvokaten for Særlig International og Økonomisk Kriminalitet – i daglig tale kaldet Bagmandspolitiet.

Hvor svindlerne tidligere oftest har brugt udenlandske domæner til deres svindel, er de ifølge E-mærket i stigende omfang begyndt at bruge eller overtage i danske hjemmesider. Af samme grund kan du ikke altid stole på Trustpilot, når du tjekker, hvad tidligere kunder har ment om en given netbutik – hjemmesiden kan nemlig have fået gode anmeldelser på Trustpilot, inden hjemmesiden er blevet overtaget af svindlerne.

Det er således ikke længere en garanti mod svindel kun at holde sig til .dk-hjemmesider eller undersøge hjemmesiden på Trustpilot. Derfor er det en god ide at følge enkle råd, når du handler på en hjemmeside, hvor prisen umiddelbart er for god til at være sand. Dem kan du læse her:

T2Toolbox embed

Sådan gjorde vi

Alle ca. 1,3 mio. hjemmesider, der slutter på .dk, administreres af selskabet DK-Hostmaster.

DK-Hostmaster har ikke ønsket at udlevere data til TV 2, men har givet tilladelse til, at TV 2 selv har trukket data ud fra deres database én hjemmeside ad gangen.

TV 2 fjernede derpå alle hjemmesider, der ikke var registreret fra Kina, og satte i juli 2015 en web-robot til at besøge alle de kinesisk ejede hjemmesider én ad gangen og hente den tekst, der lå på siden, samt gemme en kopi.

Det førte til i hvert fald 660 danske hjemmesider, der alle faldbød kendte mærkevarer som Canada Goose, Nike. Ray-Ban og Gucci.

TV 2 har fulgt siderne siden sommeren, og 450 af dem er stadig aktive og ifølge E-mærket ikke reelle, men fup. Kun ganske få af siderne er lukket af de danske myndigheder.