Nyheder

E-damper-forening støtter e-cigaret-forbud for unge

Inden sommeferien skal det være ulovligt for unge under 18 år at købe e-cigaretter i Danmark.

Det er et af punkterne i et forslag fra regeringen, der har bred opbakning i Folketinget.

Og også forbrugernes egen organisation, Dadafo, Dansk e-Damper Forening, hilser den kommende lovgivning velkommen.

Ikke til ikke-rygere

Formand for foreningen, Kim Dabelstein Petersen, fortæller, at det hele tiden har været et ønske fra deres side.

- Helt grundlæggende mener vi ikke, at e-cigaretter er beregnet til ikke-rygere. Og den del af de unge, e-cigaretter kan friste, er ofte ikke-rygere, siger Kim Dabelstein Petersen til TV 2.

Derfor, mener han, bør dampningen godkendes af forældrene, som så kan købe e-cigaretterne til deres børn.

- Vi vil jo gerne have, at unge mennesker stopper med at ryge, men vi mener, det forældrene, der skal beslutte, om deres poder skal have adgang til e-cigaretter, siger Kim Dabelstein Petersen.

Allerede de facto lov

Han fortæller desuden, at forbuddet allerede er de facto lov. Det er enten umuligt eller meget svært for unge under 18 at købe e-cigaretter.

- Vi har jo råbt på det her lovforslag i flere år, og vi arbejder tæt sammen med forhandlere. Da Kontant på DR sendte unge ud for at handle i januar 2015, fik de stort set allesammen lov til at købe, selvom butikkerne havde aftaler med os om ikke at sælge, siger Kim Dabelstein Petersen.

Programmet prøvede igen senere, og her var resultatet et helt andet.

- Da de gjorde det samme et halvt år senere, var der ingen, der ville sælge. Jeg tror, en del fik kolde fødder, men det betyder i hvert fald, at unge i dag ikke kan købe e-cigaretter i danske butikker.

Slut med reklamer

Det er et enkelt punkt, hvor Kim Dabelstein Petersen ikke er enig med politikerne. Det bliver nemlig også gjort ulovligt at reklamere for produkterne på lige fod med tobaksvarer.

- Ved at forbyde alle former for markedsføring, forhindrer man nye forbrugere i at opdage det som et rygestop-middel. Det, synes jeg, er enormt trist, for det er jo netop det, der er det gode ved e-cigaretter.