Nyheder

Forældre i protest: Har fået nok af besparelser og børnefabrikker

I en ny video, der blev offentliggjort på YouTube søndag, protesterer en lang række forældre fra foreningen ”Familiepolitisk Netværk” over skiftende regeringers besparelser på børneområdet. Forældrene bønfalder politikerne til at prioritere børneområdet for at skabe en bedre balance mellem familie og arbejde.

- Vi har fået nok af at parkere vores børn på kæmpe børnefabrikker og selv arbejde til stressdiagnoser. Vi ønsker, at alle partier i Danmark sætter familiepolitik øverst på dagsordenen, så alle familier med børn kan få lov til at skabe fremtidens bedste familier, lyder det fra foreningen, der består af over 3.000 forældre.

I videoen er der blandt andet en bøn til Ellen Trane Nørby (V), der er minister for børn, undervisning og ligestilling fra en mor til to:

- Kære Ellen. Vi vil i virkeligheden bare allerhelst have mulighed for at vælge at være sammen med vores børn. Vi har ikke brug for bedre offentlig service. Vi har ikke brug for mere pasning af vores børn. Vi har heller ikke brug for rengøring.

- Jeg forstår ikke, hvad du vil, Claus Hjort

Mens nogle forældre ikke ønsker en bedre offentlig service, fortæller en anden forælder i videoen, at nedskæringer på daginstitutionsområdet får hende til at gå ned i arbejdstid.

- Tænker I på, at når I nedprioriterer vores børn, så har jeg ikke lyst til at sende dem i institution. Og det får mig til at gå ned i arbejdstimer, så jeg kan være mere hjemme, lyder det fra en anden mor til to små børn i videoen.

Fra en anden forældre lyder det til finansminister Claus Hjort Frederiksen (V):

- Jeg forstår ikke, hvad det er du vil, Claus Hjort (Frederiksen, red.). Det, som du har gang i, er fuldstændig galimatias. Stop det, lyder det fra en far.

- I vil have en folkeskole i verdensklasse, men I burde også ønske en daginstitution i verdensklasse, lyder det fra en kvinde i videoen.

Sender de helt små i børnehave for at spare penge

En undersøgelse fra pædagogernes fagforening, BUPL, viser, at 39 kommuner i 2015 sender vuggestuebørn i børnehave, før de fylder tre år for at spare penge på daginstitutionsområdet.

Således starter vuggestuebørnene i Randers og Brøndby kommuner i børnehave, når de er 2 år og otte måneder. Du kan se hele listen her.

Ministre: Forældre, I skal arbejde noget mere

I oktober lød det i en opfordring fra beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) og Ellen Trane Nørby (V) til børnefamilierne, at forældre skulle droppe tankerne om deltidsarbejde og i stedet arbejde mere.

- Det bedste, vi kan hjælpe forældrene med, er, at de får mulighed for at købe sig til en række servicer. Vi har skabt et arbejdsmarked, hvor forældrene kan vælge den arbejdstid, de vil have. Og vi kan se, at lidt for mange af dem, mener jeg, vælger at gå på deltid, sagde Jørn Neergaard til Berlingske.

Udmeldingen blev af Forældrenes Landsforening (FOLA) kaldt for provokerende:

- Vi har jo haft en debat de senere år, som det virker som om, ministeren ikke har forstået. Det handler om, at vi føler os rigtig pressede og mange har svært ved at få hverdagen til at hænge sammen – det hænger jo ikke ligefrem sammen med, at de mener, at vi skal op i gear, lød reaktionen fra formanden for FOLA, Dorthe Boe Danbjørg.

Du kan se hele videoen herunder: