Nyheder

Presselogen: Journalist hiver Weekendavisen i Pressenævnet

Weekendavisen kan se frem til en sag i Pressenævnet. Afsenderen bag klagen er journalist og USA-korrespondent Annegrethe Rasmussen, der for få dage siden måtte se sine freelance-aftaler med Information, Altinget og fagbladet Journalisten blive opsagt.

De tre medier havde ikke længere tillid til Annegrethe Rasmussen, efter det var kommet frem, at flere passager i en klumme bragt på Altinget.dk havde flere sproglige sammenfald med en leder bragt i The Economist.

Weekendavisen udbyggede historien og skrev, at yderligere seks artikler fra Annegrethe Rasmussens hånd havde flere sproglige sammenfald med artikler, der tidligere har været bragt i udenlandske medier.

Afviser plagiat

I Presselogen afviste Annegrethe Rasmussen, at hun skulle havde begået plagiat, og samtidig lod hun forstå, at hun vil trække Weekendavisen i Pressenævnet.

- Det er ikke på grund af selve indholdet i artiklen, som jeg i øvrigt synes er faktuelt forkert, sjusket og underlødig, men det er mere på grund af proceduren. Jeg får først sent tilsendt materialet fra Weekendavisen, og jeg sidder så seks timer om natten for at gennemgå alt, inklusive at finde gamle links, artikler og kilder, siger Annegrethe Rasmussen, der er bosiddende i Washington DC.

Dermed mener hun, at de vejledende regler for god presseskik er tilsidesat. Ifølge reglerne skal "oplysninger, som kan være skadelige, krænkende eller virke agtelsesforringende for nogen, efterprøves i særlig grad, inden de bringes, først og fremmest ved forelæggelse for den pågældende. Forelæggelse bør ske således, at der gives den adspurgte rimelig tid til at svare."

- Jeg får i alt 12 timer til at svare Weekendavisen. Samtidig får jeg ikke tilbudt at se artiklen, og jeg finder ud af, at det er helt normal kutyme på Weekendavisen ikke at forelægge konkrete citater til den angrebne part. Det er ikke, hvad jeg kalder etisk journalistik. Det er et karaktermord, skriver Annegrethe Rasmussen i en mail sendt til Presselogen.

Kritisk DR-chef

Også Naja Nielsen, der er stedfortrædende nyhedschef på DR, kritiserer Weekendavisens arbejdsmetoder.

- Jeg synes ikke, at I har gjort jeres arbejde ordentligt. Når man bringer historier, som kan ødelægge et firma eller en menneskes arbejde og anseelse, så er det en alvorlig sag. Og det klæder ikke vores branche, at vi ikke giver modparten al mulighed for at komme med gode argumenter, for der kan jo dukke ting op, som man måske har overset i researchen, siger Naja Nielsen.

Weekendavisen: Så godt som vi kunne

Hos Weekendavisen ser bogredaktør Søren K. Villemoes med sindsro frem til sagen i Pressenævnet. Han erkender, at Annegrethe Rasmussen godt kunne have fået længere tid til at svare, men han mener ikke, at avisens metoder er i strid med god presseskik.

- Jeg mener, at det er rimeligt. Vi sender hende tre-fire spørgsmål og det bagvedliggende materiale. Det drejer sig om måske 20 sider. Optimalt set kunne hun da godt have fået mere tid, men jeg mener, at vi har gjort det så godt, vi kunne, siger Søren K. Villemoes.

SE PRESSELOGEN PÅ TV 2 PLAY