Nyheder

Pas på falske hjemmesider – sådan kan du undgå at blive snydt

Mange danskere klarer efterhånden en stor del af juleindkøbene over internettet, men hvis du ikke ser dig for, kan det ende med at blive en dyr jul – enten fordi du er ved at købe en kopivarer og kan blive snuppet af Skat, eller fordi julegaven aldrig når frem.

Samtidig er det ingen garanti at holde sig til de danske domæner, ifølge e-mærket – der er den danske certificeringsordning for webshops – er de udenlandske svindlere nemlig i stigende omgang begyndt at bruge danske domæner – altså .dk-hjemmesider – til at svindle danskerne.

På E-mærkets hjemmeside kan du slå hjemmesider op på mærke som f.eks. Nike og se hvilke, du skal holde dig, ligesom du kan indberette fupbutikker. E-mærket indberetter to gange om året svindel-hjemmesider til bagmandspolitiet - på listen, som E-mærket netop har sendt ind til bagmandspolitiet, står lige nu danske hjemmesider som:

grandis.dk/ moodshop.dk/ outlander.dk/ www.adelio.dk/ www.bodenmark.dk/

Samtidig har TV 2 fundet problemer med omkring 450 danske domæner - det kan du læse mere om her.

Du kan ved hjælp af et enkelt eller to klik med musen hurtig afsløre, om en hjemmeside er fup –  det kan du læse mere om herunder, hvor TV 2 har samlet en række gode råd til at undgå at blive snydt.

Sådan afslører du en fupside

 1. Danske kontaktoplysninger

  En god hovedregel er, at en troværdig webshop ikke har noget at skjule, og derfor også har synlige – og troværdige – kontaktoplysninger. Det modsatte er tilfældet for fup-webshops, som ofte har en skrabet kontaktformular uden yderligere information om virksomheden eller dens kundeservice. Derfor: Kig efter et dansk telefonnummer, en dansk kontaktside og en dansk email-adresse.   

 2. Engelske ord og stavefejl

  Fordi fupsiderne ofte er lavet i en fart, indeholder de mange stavefejl. Samtidig er flere af siderne oversat via tjenester som Google Translate. Det betyder, at sætningerne er mærkeligt formuleret, indeholder engelske udtryk og i nogle tilfælde er det rene volapyk. Her bør du især holde øje med kontaktsiden, beskrivelsen af betingelser og ’om os’-siden.

 3. E-mærket

  E-mærket er normalt en garanti for sikker e-handel, men ligesom Trustpilot, er e-mærkets logo på en webside heller ikke nogen garanti i sig selv for, at siden er troværdig. Svindlerne kan nemt finde et logo og kopiere det ind på deres websider. Gå derfor ind på e-maerket.dk, og slå siden op i databasen, hvor alle der reelt har et e-mærke er registreret.

  Du kan også trykke på e-mærket på hjemmesiden - hvis du derefter bliver linket videre til en unik certifikathjemmeside, er hjemmesiden god nok, ligesom det er tilfældet med f.eks. tryg.dk her.

 4. Pas på kendte logoer

  Ganske som Trustpilot og e-mærke-logoer nemt kan forfalskes, kan kreditkortlogoer, sikkerhedssystemlogoer og andre troværdighedsskabende logoer det også. Det benytter fup-websiderne sig af i stor stil. Et logo er aldrig nogen garanti i sig selv – heller ikke selvom websiden ser professionel ud. Så vær kritisk.

 5. Hold øje med domænenavnet

  Ofte benytter svindlerne sig af domænenavne, som indeholder et specifikt produkt, produktserie eller et velkendt brand – som eksempelvis canadagoosesverige.dk. Det gør svindlerne for at snyde Google til at tro, at websiden er relevant, når brugere søger på ’Canadian Goose’, så de på den måde kan få en højere Google-placering.

  Derudover: Hold øje med om domænenavnet skifter, når du trykker enter i browseren - hvis den gør, er du på vej ind på en fup-hjemmeside.

 6. Slå hjemmesiden op

  Ofte kan man slå ejeren af en webside op via en whois-søgning (hvem er) for på den måde se, hvem der står bag siden.

  Du kan lave en Whois-søgning på DK Hostmasters webside eller meget nemt lige her på who.is. Hjemmesiden fortæller dig, hvem der ejer hjemmesiden og IP-lokalitet. I tilfældet med www.canadagoosesverige.dk er siden ejet af kineseren Li Bing og IP-lokaliteten er i Holland. Med andre ord: Køb ikke fra denne hjemmeside.

  Et andet tip er hjemmesiden www.scamadviser.com, der fortæller dig, hvor hjemmesiden er registreret, ligesom den vurderer for dig, hvor sikker hjemmesiden er.

 7. CVR-nummeret

  Alle de virksomheder, som ønsker at sælge noget i Danmark, skal være CVR-registreret. Desuden skal CVR-nummeret være synligt i netbutikken. Langt de fleste fup-webshops har ikke et CVR-nummer, og du kan desuden hurtigt tjekke om det nummer, der eventuelt er oplyst på websiden, findes på cvr.dk.

 8. Brug Trustpilot

  Slå webshoppen op på Truspilot på nettet eller mobilen. Er folk tidligere blevet snydt, fremgår det normalt her. Det er dog vigtigt at bide mærke i, at Truspilot ikke fanger alle fupsider, fordi der hele tiden kommer nye til. Det er således ikke sikkert, at brugerne har nået at anmelde siden endnu. Det er samtidig vigtigt at huske, at et Trustpilot-logo på websiden ikke i sig selv er en garanti. Undersøg det selv i stedet for.

  Du skal samtidig være opmærksom på, at mange fuphjemmesider har overtaget allerede eksisterende hjemmesider som det f.eks. er tilfældet med f.eks. www.leneespersen.dk. Hjemmesiden kan have fået en god anmeldelse på Trustpilot, inden den blev overtaget af fup-hjemmesiden.

 9. Brug din sunde fornuft

  Hvis det virker for godt til at være sandt, så er det ofte også tilfældet. Det bedste sikkerhedstip er derfor at bruge sin egen sunde fornuft. Fupsiderne har typisk populære mærkevarer til usandsynligt lave priser, og det bør få dine alarmklokker til at ringe med det samme.

Kilder: Webbureauet Webdanmark.com, CSIS, E-mærket