Nyheder

Bog vil gøre op med manglende viden om psykiske lidelser

Borderline, maniodepressiv og personlighedsforstyrrelse er alle navne på psykiske lidelser, som de fleste mennesker har hørt om. Der er dog mange, der ikke helt ved, hvad det vil sige at være leve med en psykisk sygdom. Det skal bogen 'Sårbare sind' forsøge at gøre op med. 

Bogen er skrevet af My Buemann på 29 år, som er pårørende til en person med en psykisk lidelse. Information om psykisk sygdom er ifølge My Buemann stigmatiserende, og det var blandt andet det, der fik hende til at skrive bogen. 

I bogen beskriver seks forskellige personer med hver deres psykiske lidelse, hvordan deres lidelse påvirker dem. En af dem er Mads Trier-Blom, der for 11 år siden fik diagnosen bipolar lidelse. 

- Jeg tror, at hvis man er åben om nogle af de ting, man mener, er skamfulde, så bliver de mindre sårbare, hvis man på en måde står ved det. Og sådan var det. Det er en del af virkeligheden, siger han. 

Det handler om mennesker

My Buelund lægger vægt på, at det ikke er muligt at kategorisere en person med en psykisk lidelse på baggrund af personens sygdom. 

- Det bliver tydeligt, at det handler om mennesker. Det handler ikke om diagnoser. Der er ikke en opskrift, der er den samme for en diagnose, siger hun. 

Den betragtning er Mads Trier-Blom enig i. 

- Jeg synes diagnosen giver en ramme, man skal leve indenfor. Jeg har fundet ud af, at man godt kan ændre på den ramme. Det er muligt at være gift, når man er psykisk syg, det er muligt at få et job, når man er psykisk syg. Det er muligt at have børn, når man er psykisk syg, siger Mads Trier-Blom.