Nyheder

OVERBLIK: Se hvad supersygehusene koster

Et skred i både tidsplaner og budgetter for supersygehusene i henholdsvis Skejby, Gødstrup og Viborg betyder, at byggerierne bliver stærkt forsinkede, skriver Jyllands-Posten.

Budgetoverskridelserne fremgår ifølge avisen af de seneste statusrapporter udarbejdet til regionsrådet i Midtjylland. Det nye akutcenter i Skejby, som efter planen skulle være færdigt sidst i 2016, er nu udsat til oktober 2017. Den første fase af det nye sygehus i Gødstrup skulle efter planen stå færdigt i januar 2017, men det er nu udskudt i godt to år.

En statsrevisor mener derfor, at nogle af byggerierne bør sættes i bero indtil der er fundet flere penge, men det er der lange udsigter til. Sundhedsminister Sophie Løhde afviser at afsætte flere midler.

- De økonomiske rammer har været kendt hele vejen igennem, siger hun til Jyllands-Posten.

Grafik: Få overblikket over sygehusenes budgetter

TV 2 har samlet overblikket over alle Danmarks nye supersygehuse i en interaktiv grafik.

I 2020 er det nemlig planen, at kun 21 sygehuse vil modtage akutte patienter døgnet rundt. Centraliseringen skal sikre danskerne en bedre og mere effektiv behandling.

Der er i alt afsat 41,4 milliarder kroner til renovering af eksisterende sygehuse og byggeriet af seks helt nye supersygehuse. 

Gå på opdagelse i det interaktive kort herunder og se, hvad sygehusene koster i hver region:

Lægebemandet helikopter 

Ud over de nye supersygehuse har Danmark siden oktober 2014 også haft tre akutlægehelikoptere til rådighed. De flyver fra henholdsvis Skive, Billund og Ringsted. Region Syddanmark samarbejder desuden med den tyske akutlægehelikopter i Niebøl.

Ny sygehusstruktur 

Tilbage i 2007 fremlagde regionerne en plan for en ny sygehusstruktur. Den nye struktur skærer antallet af sygehuse med døgndækkende akutmodtagelse ned fra 40 i 2007 til 21 i 2020.

Strukturændringen betyder at en række mindre hospitaler bliver lukket.

Det gælder blandt andet sygehuset i Kalundborg, Ringsted, Nakskov, Haderslev, Fredericia, Grenaa, Skanderborg og Brovst.