Nyheder

Trump vil have total-stop for muslimers adgang til USA

Den republikanske præsidentkandidat, Donald Trump, siger nu, at han vil have et 'komplet og totalt stop' for muslimers indrejse i USA.

Det siger han i en udtalelse, som hans kampagnefolk har udgivet mandag. I udtalelsen fremgår det, at forslaget kommer som en reaktion på det 'niveau af had' mod USA, som ifølge Trump hersker i 'store dele af den muslimske befolkning'.

Den nægtede indrejse skal også gælde for både turister og dem som ønsker længerevarende visa. Det siger kampagnemedarbejderen, Corey Lewandowski ifølge nyhedsbureauet AP. 

Forslaget vil ifølge Trump stå ved sin magt, ’indtil landets repræsentanter finder ud af, hvad der er gang i’.

- Indtil vi er i stand til at fastlægge og forstå dette problem, og den farlige trussel der kommer med problemet, kan vores land ikke blive offer for gruopvækkende angreb fra mennesker, der kun tror på jihad, og ikke har nogen respekt for menneskeliv, siger Trump i udtalelsen.

Forslaget kommer en dag efter at præsident Barack Obama holdt en tale til nationen, efter skyderierne i San Bernardino, som Obama kaldte terror. Det skete efter, at FBI mandag sagde, at det var radikaliserede muslimer, som dræbte 14 personer under skyderierne i den californiske by.

Kritikken hagler: - Fascistisk folkeforfører

Det Hvide Hus i Washington samt en lang række fremtrædende amerikanske politikere tager mandag afstand fra den republikanske præsidentkandidat Donald Trump, der foreslår et midlertidigt indrejseforbud til USA for alle muslimer efter skyderiet i San Bernardino i sidste uge.

 - Vi har i forfatningen religionsfrihed, siger Ben Rhodes, udenrigspolitisk toprådgiver for Barack Obama, til CNN.

Flere af Trumps konkurrenter til at vinde Republikanernes præsidentnominering tager også afstand fra udmeldingen.

 - Det her er bare endnu en af hans ufattelige, splittende udmeldinger, der kendetegner hver eneste af hans åndedrag, og det er blot endnu en grund til, at han er komplet uegnet til at lede USA, siger præsidentkandidat John Kasich fra Ohio.

Også præsidentkandidaterne Lindsey Graham og Ben Carson vender tommelfingeren ned til forslaget. Den demokratiske modkandidat Martin O’Malley skriver på Twitter, at Donald Trumps forslag fjerner alt tvivl: 

- Han stiller op som præsident som en fascistisk folkeforfører, skriver Martin O’Malley.

Donald Trump fører stort i kampen om at blive den republikanske præsidentkandidat. I de seneste meningsmålinger står han til at få 29,5 procent af stemmerne mod nummer to, Ben Carson, der står til at få 15,8 procent.

Har tidligere kritiseret

Donald Trump, der har størst opbakning blandt de konservative vælgere, sagde i en TV-debat tilbage i oktober, at han vil sende syriske flygtninge hjem, hvis han vinder valget i november næste år.

- Jeg vil sige med det samme, at hvis jeg vinder valget, så skal de 200.000 indvandrere - det skal de høre og verden skal høre det - tage tilbage, sagde Trump dengang og tilføjede:

- Vi vil ikke tage imod 200.000 mennesker, som kan være fra Islamisk Stat. Vi har ingen idé om, hvem de er. Og jeg siger nu, at de kan komme som følge af præsident Barack Obamas svaghed, men de vil vende hjem, hvis Trump kommer i Det Hvide Hus.

T2Toolbox embed

Donald Trump

  • Donald Trump er 69 år.
  • Han har gjort karriere som ejendomsinvestor – blandt andet kendt for Trump Tower.
  • I en årrække har han haft sit eget tv-program ”The Aprrentice” – eller på dansk ”Lærlingen.” 
  • Et andet tv-job mistede han som følge af kontroversielle udtalelser om mexicanske indvandrere.
  • Han annocerede den 16. juni i år, at han stiller op som kandidat til det amerikanske præsidentvalg i 2016.