Politisk kommentator: Løkke tager ikke nederlaget på sig

Danmark stemte i aftes klart nej til en afskaffelse af retsforbeholdet. Ifølge politisk kommentator fra BT, Søs Marie Serup, har statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) nu travlt med at fordele ansvaret for aftenens nej-resultat ud på alle ja-partierne.

Kommentatoren vurderer, at det stod klart, efter at statsministeren på et pressemøde i Statsministeriets spejlsal kaldte resultatet for ’et betydeligt nej’.

- Han tager ikke nederlaget på sig. Han har travlt med at få det fordelt ud på alle ja-partierne. Men når man er statsminister, så er man den, som man primært peger fingre af. Især efter sådan et nederlag, som det jo er for ja-partierne, siger Søs Marie Serup til TV 2.

- Udtryk for EU-skepsis
Ifølge Lars Løkke Rasmussen er danskernes nej et udtryk for en generel EU-skepsis i befolkningen, kombineret med en usikkerhed over for hvad en tilvalgsordning i øvrigt kan føre til.

- Det er ikke så meget det, vi har stemt om, som danskerne har vendt ryggen til, men måske snarere det, vi ikke har stemt om. Frygten for, at man ved et ja til en tilvalgsordning ville glide ud af en bane, hvor danskerne tabte kontrol. Og stor respekt for det, sagde Lars Løkke Rasmussen.

Du kan se hele statsministerens pressemøde i videoen øverst.

Diskussionen er slet ikke slut
Søs Marie Serup bider mærke i, at statsministeren hurtigt konkluderer, at det er frygten, der har styret danskernes stemmeafgivelse. Hun fortæller, at det er en tone, som vi vil høre mere af de næste dage.

- Derudover vil der selvfølgelig være en diskussion om, hvad der gik galt med ja-partiernes plan. Hvis vi troede, vi fik sat en prop i EU-debatten med et nej i dag, så må vi tro om igen, siger Søs Marie Serup med henvisning til, at alle partier er indkaldt til møde i Statsministeriet, for at Lars Løkke Rasmussen kan sikre sig et forhandlingsmandat til de kommende EU-forhandlinger.

Derudover er alle EU-landendes ambassadører i Danmark indkaldt til møde tirsdag.

- Et markant nej
Søs Marie Serup hæfter sig ved, at valgresultatet slet ikke blev så tæt, som det ellers var forventet.

- Vi troede, det blev en gyser. Folk plejer i EU-afstemninger at fordele sig ligeligt, men det blev et markant nej. Det står skarpt tilbage, at det bliver en voldsom opgave, som ja-partierne skal ud på. Men i virkeligheden er det Lars Løkke Rasmussens opgave, siger Søs Marie Serup.