Nyheder

Efter kritik: Forsikringsselskabers GPS-sporing skal stoppe

Efter hård kritik fra Finanstilsynet har forsikringsbranchen valgt helt at stoppe med at spore deres kunder med GPS. Det skriver Berlingske.

Onsdag skrev avisen om kritikken fra Finanstilsynet, der har til opgave at holde øje med finansielle virksomheder i Danmark - herunder banker og forsikringsselskaber.

- Forsikring & Pension tager dette skridt for at sikre, at der ikke kan være tvivl om, at branchens undersøgelser af mistanker om forsikringssvindel sker på en ordentlig og hensynsfuld måde, skriver brancheorganisationen Forsikring & Pension på sin hjemmeside.

Klare regler

Reglerne for brug af GPS-sporing er helt klare: Det er imod Finanstilsynets regler for 'redelig og loyal handling', hvis det foregår på privat område, og hvis overvågningen rammer andre personer utilsigtet. Og det, mener kritikere, har forsikringsselskaberne ikke kunnet garantere.

- Hvad, hvis din bil bliver parkeret i garagen på din grund? Hvad, hvis det er en bil, både du og din kone bruger? Med den slags indgreb ville der normalt være tale om at skulle opklare relativt alvorlig kriminalitet, Og der ville som minimum gælde et proportionalitetsprincip, siger direktør i Justitia Jacob Mchangama til Berlingske.

Efter Finanstilsynets kritik har organisationer og politikere stået i kø for at kritisere brugen af GPS mod intetanende danskere; herunder Forbrugerrådet og Morten Bødskov (S).

Som en spionfilm

I al hemmelighed satte et dansk forsikringsselskab en GPS fast med en magnet under en kundes bil. Det gjorde man for at spore kunden, så man kunne klarlægge, om han snød selskabet. Metoden var ifølge Berlingske godkendt af branchen selv.

Oplysningerne kommer fra et udkast til en rapport, der endnu ikke er offentliggjort endnu, som er udarbejdet af Finanstilsynet.

Flere eksperter er forundret over, at der er selskaber, der benytter sig af GPS-sporingen.

- Det er som taget ud af en gammel spionfilm fra koldkrigstiden, siger forsikringsekspert Karsten Høj til Berlingske om metoden. Han er partner hos Elmer & Partnere og formand for Foreningen for Erstatnings- og Forsikringsret.