Nyheder

HPV-sagen: Kendt kræftlæge kalder EMA’s rapport for useriøs og underlødig

For mindre end en uge siden kom Det Europæiske lægemiddelagentur, EMA, med en rapport, der frikendte HPV-vaccinen for at være skyld i at kunne give det invaliderende syndrom POTS, som blandt andet er karakteriseret ved høj hjerterytme, besvimelser og træthed.

   Læs også: Hængt ud i omstridt HPV-rapport: Nu svarer dansk læge igen

I rapporten rettede EMA en skarp kritik af Synkopecenteret på Frederiksberg, som har skrevet tre artikler om deres fund af POTS hos piger, der er blevet vaccineret med HPV-vaccinen. Det europæiske lægemiddelagentur beskyldte blandt andet de danske forskere for at håndplukke patienter til at passe ind i en hypotese om, at HPV-vaccinen var årsagen til, at pigerne var blevet syge.

Useriøs og underlødig

Men nu får det udskældte synkopecenter hjælp fra en af Danmarks førende kræftlæger, Torben Palshof, der gennem en årrække har været formand for kræftlægernes organisation, DMCG. Han har gennemgået og analyseret EMA’s kritik i et 12 sider langt responsum, som analyserer de to lægers videnskabelige arbejde, og han har ikke meget til overs for rapportens konklusioner om det danske synkopecenter.

- Den er useriøs, underlødig og fuld af faktuelle fejl, siger Torben Palshof, som blandt andet har siddet i det panel, der skulle rådgive Sundhedsstyrelsen om, hvilken HPV-vaccine de skulle vælge til det nationale børnevaccinationsprogram.

- Det er useriøst, at EMA vil have Synkopecenteret til at måle hovedpine, svimmelhed og træthed på objektiv vis. Det vil altid være subjektivt i forhold til patientens egne udsagn. Og det er lavet efter internationalt anerkendte spørgeskemaer, siger Torben Palshof, der har gennemgået EMA’s kritik punkt for punkt.

   Læs ogsåMinister håber flere vil benytte sig af kræftvaccine

Fra 2012-2013 var der en voldsom stigning i antallet af henvisninger til synkopecenteret, og lægerne undrede sig over, at patienter var yngre, og at deres symptomer var mere alvorlige. Det fik blandt andet lægerne til at kigge nærmere på, hvad der var galt.

- Det er faktuelt forkert, når EMA konkluderer, at Synkopecenteret har fået patienterne til at passe ind i en forudindtaget hypotese. Det er en meget populistisk påstand, men det viser desværre en manglende forståelse for, hvordan humane forsøgsprojekter gennemføres, skriver Torben Palshof blandt andet i sin gennemgang.

   Læs ogsåHPV-rapport: Konklusionen er ikke endelig

Torben Palshof mener, at det er katastrofalt, hvis patienter, der har mistanke til, at de er blevet syge af vaccinen, nu ikke vil blive taget seriøst af HPV-centrene på baggrund af EMA’s rapport.

- Hvis det viser sig, at der er noget om denne mistanke, så vil der blive tale om en af de største skandaler i medicinens historie, siger Torben Palshof.

Stop mudderkastningen

Louise Brinth, der er en af forfatterne bag de kritiserede artikler, siger, at mudderkastningen snart må stoppe.

- Vi har alle sammen en stor interesse i at finde ud af, hvad der er op og ned i det her. Derfor vil jeg opfordre til, at dette ikke ender i mudderkastning og skyttegravskrig mellem EMA og nogle danske forskere, men at vi i stedet fokuserer på det, vi alle burde have en fælles interesse i nemlig få komme til bunds i, hvad vi ved og ikke ved i denne sag. Vi må få lavet noget yderligere og solid forskning, der kommer til bunds i, hvad pigerne fejler, hvordan vi skal behandle dem og til sidst endeligt få be- eller afkræftet, om disse piger er blevet syge af vaccinen eller ej, siger Louise Brinth.

Tv2.dk forsøger at få en kommentar fra Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm.