Her er HIV-spørgsmålet, syv ud af otte svarer forkert på

Hvis man lever med hiv og er i behandling, hvor høj er risikoen for smitte så? 

Det spørgsmål kan blot 12 procent af danskerne svare rigtigt på. 

Det er Aids-Fondet, der har stillet spørgsmålet. Og anledningen er naturligvis den årlige aids-dag, 1. december.

I år sætter organisationen fokus på de sociale konsekvenser, der er ved at have hiv. For hiv-smittede holdes stadig ud i strakt arm i det danske samfund, fordi folk tror, de smitter for et godt ord. 

Svaret på spørgsmålet er nemlig, at man slet ikke kan smitte, hvis man er velbehandlet. Noget som sangeren Thomas Buttenschøn også på rørende vis understregede forleden i en besked fra Zambia, hvor han fortalte, at han ønskede at vise sit ophav, at man kan leve et fuldt og helt liv med hiv. Og endda få børn. 

Smittede bliver diskrimineret
Faktisk svarer størstedelen af de adspurgte i undersøgelsen, der er lavet af Advice, at "Man kan smitte lige så meget som før. Medicinen gør bare, at den person, der lever med hiv, ikke kan mærke sygdommen."

Det tror mere end 40 procent. Og knap 30 procent tror, at det blot er lidt sværere at smitte med hiv, når man er velbehandlet. 

Konsekvenserne ved, at mange danskere tror, de kan blive smittet af mennesker, der lever med hiv i Danmark, er ifølge Klaus Legau, Direktør for Aids-Fondet, at de hiv-smittede stadig bliver diskrimineret og stigmatiseret. 

- Danskernes viden har ikke udviklet sig siden dengang, hvor epidemien raserede for alvor. Hvor uvidenheden var stor, og behandlingen  var rigtig dårlig eller svært tilgængelig, siger han og refererer til 80'erne og 90'erne.

Frygten sidder fast
Skræmmekampagnerne var voldsomme dengang, hvor sygdommen var ny i den vestlige verden. De handlede om, at man kunne dø af sex, hvis ikke man beskyttede sig med kondom.

Og før behandlingen var så effektiv som i dag, fik hiv-smittede aids i udbrud og døde. Ikke blot i Afrika, men også i den vestlige verden. Blandt de meget synlige ofre var stjerne som Queen-forsangeren Freddy Mercury og Hollywood-skuespilleren Rock Hudson, der døde af aids i henholdsvis 1991 og 1985. 

Den frygt, der blev plantet dengang, sidder stadig i mange mennesker i dag. 

Tvivl får folk til at tage afstand
Ifølge Aids-Fondet viser undersøgelser, at danskerne ofte bliver bange i mødet med mennesker med hiv. Pludselig kommer angsten snigende, og mange bliver i tvivl om, de kan blive smittet af tårer, spyt eller myggestik. 

Og den frygt og tvivl udmønter sig i, at de tager afstand til folk med hiv.

Det er denne isolation, afstandstagen og stigmatisering, der i dag er en af de største barrierer for mennesker, der lever med hiv, lyder det fra organisationen.

Ingen grund til at være bekymret 
Derfor er der stadig grund til at markere aids-dagen hvert år, mener direktøren. Både for at sikre, at hiv-smittede kan leve på samme vilkår som alle andre, og fordi den ubegrundede frygt også er årsag til, at mennesker, der har udsat sig selv for smitterisiko ikke tør at lade sig teste. 

- Nu går vi ud og fortæller, at der ikke er nogen grund til at være bekymret. Hvis man er velbehandlet, som man er i Danmark, så smitter man ikke. Derfor er der ingen grund til angst, hvis ens kollega, ven eller familiemedlem har hiv. Der er ingen ´fare ved det, fastslår Klaus Legau fra Aids-Fondet.

Se hele interviewet med Klaus Legau øverst i artiklen. 

  • 6000 er hiv-smittede i Danmark
  • Omkring 500 af dem er ikke testet og ved derfor ikke, at de har hiv. 
  • Hvert år bliver omkring 200 konstateret hiv-positive i Danmark. Antallet har ligget stabilt gennem en årrække.
  • Hiv er stadigvæk en livslang infektion – og stadig dødelig, hvis personen ikke bliver behandlet.
  • Hiv-behandlingen holder hiv-virus i skak og sikrer, at mennesker med hiv ikke længere er smitsomme.
  • Mennesker der lever med hiv, og som er velbehandlede, kan få børn på helt almindelig facon uden at smitte hverken partner eller barnet.

Kilde: Aids-Fondet