Stor vikingesølvskat fundet på Bornholm: - Hold kæft i skuret, mand!

Se udgravningen af den store skat i indslaget øverst.

15-årige Nichlas Peter Henriksen har gjort et stort fund ved hjemmet i Årsballe på Bornholm. Bevæbnet med sin spritnye metaldetektor er det lykkedes den unge mand at finde en stor vikingesølvskat.

- Det er helt vildt, altså, siger Nichlas Peter Henriksen, da TV 2/Bornholm møder ham.

Skatten består af 260 genstande, hvoraf 190 af genstandene er mønter og 70 stykker er brudsølv. En opdagelse, der vækker stor begejstring på ejendommen.

- Hold kæft i skuret, mand, udbryder Nichlas Peter Henriksens far, da der dukker endnu en del af den unikke sølvskat op fra jorden, mens TV 2/Bornholms fotograf filmer opdagelsen på nærmeste hold.

Metaldetektoren, der blev brugt til at finde de sjældne genstande, havde han kun haft i fire dage, da den bippede på familiens jord.

- Jeg havde ikke tilladelse andre steder, så jeg tænkte, at jeg lige så godt kunne søge herude, fordi det er vores jord, siger Nichlas Peter Henriksen.

Skatten er 1000 år gammel

Efter fundet af den første mønt slog Nichlas Peter Henriksen et billede op på Facebook. Det fik hurtigt lokale amatørarkæologer og museumsfolk til at strømme til.

- Det er meget, meget spændende. Det er noget, som vi ikke har set før. Det er et middelstort fund, siger Finn Ole Nielsen, der er museumsinspektør ved Bornholms Museum.

Mønterne er allerede dateret helt tilbage til omkring 1000-taller af en møntekspert fra Bornholms Museum, hvilket blot er én af årsagerne til, at familien næsten ikke kan få armene ned.

- Mange går jo et helt liv uden at finde så meget som en mønt. Så går han ud en søndag formiddag, og så er den der bare, siger Hans Henning Henriksen, der er far til den 15-årige bornholmer.

Bornholms Museum arbejder nu på at få gjort sølvskatten klar til udstilling. En udstilling, der forventes at kunne åbnes om en uges tid, skriver TV 2/Bornholm.