18 ligheder mellem Lundes afhandling og andre tekster

16x9
Der er fundet eksempler på plagiat i uddannelsesminister Esben Lunde Larsens (V) egen ph.d.-afhandling. Foto: Scanpix

En gennemgang af uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsens (V) ph.d.-afhandling med snyde-softwaren PlagScan, der anvendes af flere universiteter i blandt andet Tyskland, giver et ganske nedslående resultat.

Flere afsnit i ministerens afhandling indeholder påfaldende sammenfald med andre tekster, viser gennemgangen, som DR har foretaget. Eksempelvis er der et helt afsnit i Lunde Larsens afhandling, der er sammenfaldende med et afsnit i bogen Konkurrencestaten, som Ove K. Pedersen skrev i 2011. Her er teksterne næsten enslydende.

- I konklusionen forekommer en passage, som må opfattes som plagiat, fordi forfatteren ikke har anført en litteraturhenvisning. Konklusionen kommer til at fremstå som noget, han selv har fundet ud af, mens det i virkeligheden er noget, som andre har fundet ud af, siger Bente Hagelund til DR.

Sammenfald med undervisningsmateriale
Hun har tidligere har været sekretariatschef på Det Teologiske Fakultet, hvor ministerens ph.d.-afhandling er bedømt. Også Peter Sandøe, der er næstformand for Udvalget vedrørende god videnskabelig praksis på Københavns Universitet, mener at sammenfaldet er problematisk.

- Passagen i konklusionen er helt klart et citat, som er blevet let omskrevet. Derfor er det problematisk, at der ikke er citeret direkte, og at der ikke er indsat en henvisning til kilden, siger Peter Sandøe til Ekstra Bladet.

Ifølge DR er der også fundet 17 sammenfald med to offentlige hjemmesider, der introducerer til Grundtvig. Hjemmesiderne er skrevet to år før Esben Lunde Larsen afleverede sin afhandling, og bygger på materiale forfattet af netop Esben Lunde Larsen.

Materiale, han udarbejdede til undervisningsbrug, men som ifølge de videnskabelige regler skulle have været citeret, hvis det også skulle indgå i ph.d.-afhandlingen.

Rygterne om at der skulle være tale om plagiat fik i går Esben Lunde Larsen til at tage initiativ til en undersøgelse om sagen. Det er nu op til Københavns Universitet at tage stilling til hvorvidt der er tale om plagiat. Det vil også være universitetet, der skal afgøre hvorvidt det skal have betydning for bedømmelsen af afhandlingen.

Opdatering 8. december 2015: DR har siden 25. november berigtiget dele af historien om Esben Lunde Larsen, dog ikke de citater, der er viderebragt i denne artikel. Læs hele berigtigelsen her.