Nyheder

Fonde i chok: Ny lov vil koste kultur og forskning millioner

Kulturinstitutioner i hele landet risikerer at gå glip et trecifret millionbeløb som følge af den nye finanslov, som regeringen har vedtaget med partierne i blå blok.

Regeringen vil nemlig fjerne de to fradrag, som de almennyttige fonde hvert år nyder godt af, når de deler flere milliarder kroner ud til almennyttige formål. Det kan blandt andet være til udstillinger på landets museer eller millionbyggerierne omkring Aarhus Havn, det nye Naturhistoriske Museum eller modernisering af landets teatre.

Lovændringen blev annonceret i sidste uge, og fondene har indtil på fredag til at komme med indsigelser.

- Jeg tænkte, det var løgn. Vi havde ikke hørt om det før, og hvis vi skal ind og lave ændringer her, så ville det have været rart med en dialog med politikerne inden, siger Søren Kaare-Andersen, som er direktør i Bikubenfonden.

Loven rammer kulturinstitutioner for anden gang

Bikubenfonden deler hvert år 70 millioner kroner ud til kulturelle formål i Danmark. Fonden vurderer selv, at de vil komme til at skære 15 procent af de årlige uddelinger som konsekvens af, at de ikke længere vil kunne trække uddelingerne fra i skat.

- Vi vil umiddelbart komme til at dele ti millioner mindre ud. Vi skal så finde ud af, hvordan det skal ramme.

Det er jo ikke fondene man skal have ondt af. Man skal have ondt af dem der skal modtage pengene - for vi deler alle de penge ud som vi tjener, så hvis vi tjener mindre, så deler vi færre penge ud. Men det kommer til at ramme kulturen, som lige har været igennem en ordentlig omgang. Det kommer til at ramme det sociale område. Og det kommer til at ramme forskningen, som også har været igennem en ordentlig omgang. Så alle bliver ramt på begge sider af kinden, forklarer Søren Kaare-Andersen.

Og Bikubenfonden står ikke alene. Lovændringerne vil komme til at ramme alle de danske fonde, vurderer professor Rasmus Feldthusen fra Center for Virksomhedsansvar ved Københavns Universitet, der har gennemgået de nye regler.

- Det er klart, at fondene vil blive nødt til at forholde sig til en ny virkelighed, og jeg er ikke i tvivl om, at fondene nok skal holde deres løfter i forhold til de bidrag, der er aftalt lige nu. Men vi kommer til at se, at de begynder at drosle ned på uddelingerne, og det er jo rigtigt ærgerligt, fordi fondene har til formål at støtte i videst muligt omfang. Men det bliver også nødt til at forholde sig til skattereglerne, forklarer Rasmus Feldthusen.

Milliarder til mangfoldighed

Det er ikke peanuts i kulturinstitutionernes økonomi, der er tale om. Ifølge konsulentvirksomheden Kraft og Partners uddelte de 45 største fonde i Danmark sidste år ni milliarder kroner til almennyttige formål, som dækker alt fra forskning, kultur og sociale initiativer.

Blandt bidragsmodtagerne er blandt andre Den Gamle By i Aarhus, som for få år siden fik 300 millioner kroner afA.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til at realisere byggeriet af en ny 1970’er-bydel.

- Fondene har været med til at sikre, at Den Gamle by har kunnet udvikle sig og blive relevant for et nutidigt publikum. Al ny udvikling er udelukkende finansieret af fonde og vores egne midler, forklarer Thomas Bloch Ravn, som er museumsdirektør for Den Gamle By.

Han mener, at fondene i dag yder et unikt bidrag til at give Danmark et varieret kulturliv.

- Fondene sørger for mangfoldigheden i det danske kulturliv. Fondene er forskellige og bestyrelsesmedlemmerne er forskellige, formålene er forskellige. Det er noget helt andet end en statslig eller kommunal politik, uddyber Thomas Bloch Ravn.

Luksusfradrag eller nødvendighed?

Regeringen forventer at få et skatteprovenu på cirka 200 millioner kroner ved at fjerne fondenes såkaldte konsolideringsfradrag, som er på 125 procent, samt transparensregelen. Sidstnævnte giver fondsejede virksomheder skattefordele, hvis de overfører penge til fonden, som donerer videre til almennyttige formål. Men selvom et fradrag på 125 procent er noget de fleste almindelige skatteydere skal kigge langt efter, så giver det god mening, når det handler om fondsskatteret, vurderer professor Rasmus Feldthusen.

- Jeg vil ikke betegne det som et luksusproblem, at de går fra at have haft dette fradrag til at miste det. Der er jo tale om, at man med den ene regel gerne ville tilskynde fondene til at foretage uddelinger til det danske samfund og at man via den anden regel ikke kommer til at betale for meget i skat afhængig af, om man har et selskab neden under sig eller ej, uddyber han.

Kulturen på News har forgæves forsøgt at få en kommentar fra regeringen og partierne bag finansloven, men det har ikke været muligt at få nogen til at stille op til citat tirsdag.

Hvad er Kulturen på NEWS?

Kulturen på NEWS er et program på TV 2 NEWS, der sendes hver torsdag klokken 18.10 I Kulturen på NEWS tages kulturen seriøst. Meninger brydes, kulturkampe udkæmpes og følelser foldes ud, når kunstnere og politikere, kunstmæcener og kulturkøbmænd, forskere og debattører mødes i TV 2 NEWS' kulturnyhedsmagasin.

Programmet vandt Årets Aktualitetsprogram 2012.  Nomineret til ArtBeat-prisen 2013 og Årets Aktualitetsprogram 2013.

Se Kulturen på NEWS på TV 2 PLAY