Stor bager-krise: Discountbrød tager livet af bagerbutikker

16x9

Bagerier landet over har store problemer med at konkurrere med det butiksbagte brød, som flere og flere dagligvarebutikker, tankstationer og supermark

Bagerier landet over har store problemer med at konkurrere med det butiksbagte brød, som flere og flere dagligvarebutikker, tankstationer og supermarkeder benytter sig af. Fænomenet hedder bake off, og det har en stor del af ansvaret for, at antallet af bagerbutikker i Danmark styrtdykker.

1200 til 770 bagerier. Sådan har antallet af bagerier i Danmark udviklet sig i løbet af de sidste ti år. Det viser tal fra foreningen Bager- & Konditormestre i Danmark. Formand, Hardy Christensen er ikke glad for de seneste års udvikling. Han er dog overbevist om, at udviklingen snart stagnerer.  

- Det er selvfølgelig aldrig rart at se en kollega lukke en butik. Vores medlemmer er dog i fuld gang med at omstille sig, så de kan leve op til kundernes forventninger og krav, og kurven er ved at knække. Håndværksbagerierne bliver helt sikkert ved med at eksistere, siger han.

Cafekulturen spiller en rolle
Detailekspert Bruno Christensen har arbejdet med dansk detailhandel i mere end 50 år. Han giver Hardy Christensen ret i, at kurven er knækket, og at bagerierne overlever.

- VI vil se, at det samlede antal bagerier vil stagnere. Det sker i takt med, at de nyåbnede bagerier fra de store kæder kommer til at opveje lukningen af de små lokale bagerier, siger han.

Bruno Christensen påpeger, at cafekulturen er et af de afgørende elementer for de store kæders succes.

- Lagkagehuset, Emmerys og Langenæs Bageriet er alle kæder, der har forstået, at det ikke er muligt at konkurrere med bake off priserne. Derfor har de profileret sig på anden vis. Varer af høj kvalitet, muligheden for at nyde god kaffe og mad i butikkerne samt et bredt sortiment af varer, har klart gjort forskellen for dem, siger han. 

Bagerier samarbejder med supermarkeder
Bagermester Ståle Pedersen er en af de bagere, der har taget konsekvensen af den øgede konkurrence fra butikkerne, der benytter sig af bake off. Derfor har han åbnet en ny bagerbutik inde i et supermarked i den nordjyske by Støvring. 

- Det er rigtig dejligt og har længe været planlagt. Vi har fået lavet en rigtig flot butik lige ved indgangen til SuperBrugsen her i Støvring, siger han til TV 2 Nord.

Ståle Pedersen har i syv år haft et bageri i byen, og det beholder han, velvidende at han så kommer til at konkurrere med sig selv.  

- Jeg flytter nok lidt på mine kunder, men forhåbentligt får jeg mange flere kunder, og mange flere impulskøb fra de der er ude og handle i SuperBrugsen, siger Ståle Pedersen.

Et spørgsmål om bekvemmelighed
Årsagerne, til at mange af de mindre lokale bagerier ser sig nødsaget til at lukke, er mange. Hardy Christensen påpeger især bevægelsen fra landet til storbyerne som en udfordring.

- De lokale bagerier i landsbyer i udkantsdanmark har svært ved at holde liv i forretningen, når folk i stor stil flytter væk fra de små lokalsamfund og ind i de større byer, siger han.

Derudover mener han, at livstilen i dag er mere travl, hvilket betyder, at familier ikke har tid til at handle mere end et sted. Det resulterer i mange tilfælde i, at folk køber alle dagligvarer et sted, og det lider specialvarebutikkerne under.

- Jeg mener, at vores største udfordring er befolkningens krav til bekvemmelighed. De lokale bagere er nødt til at være innovative og tænke nyt for at holde gang i forretningen eksempelvis ved at åbne bagerier i supermarkederne – det er vores medlemmer heldigvis blevet rigtig dygtige til, siger han.