92-årige Svend er på plejehjem: Måtte kun tisse fire gange om dagen

Svend Olsen er 92 år og har boet på plejecentret Margretecentret i Maribo de seneste to år. Han sidder i kørestol efter to hjerneblødninger og er ligesom stedets andre beboere stærkt afhængig af hjælp. Blandt andet til toiletbesøg.

- Jeg går på toilettet selv, og når jeg er færdig, kalder jeg på personalet. Sommetider kan der gå en halv time eller mere, før vi bliver hjulpet, fortæller den tidligere militærmand og landbrugsmekaniker.

For Svend Olsen har det værste været at miste sin frihed. Ikke kun fordi, han nu sidder i kørestol, men fordi de ansatte har så travlt, at de indtil for nylig har bestemt, hvornår han måtte gå på toilettet.

- Der var sat en stor seddel op henne på køleskabslågen med de tidspunkter, jeg måtte. Så nogle gange, når jeg alligevel var på vej på toilettet, kunne det lyde: ”Hvor skal du hen, Svend?” Og når jeg så svarede, at jeg skal på toilettet, fik jeg at vide: ”Det er ikke din tid nu, det er ikke før klokken det og det!,” fortæller Svend Olsen og fortsætter:

- Der sagde jeg: jeg vil være mig selv! Jeg skal ikke være sådan en marionetdukke!

Regeringen, Konservative, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti har netop tildelt landets kommuner en såkaldt ”værdighedsmilliard” gennem finansloven. Pengene skal sikre en værdig pleje af de svageste ældre. Men der lyder allerede nu kritik fra KL og Alzheimerforeningen af, at pengene slet ikke rækker.

Og på plejecentret i Maribo er Svend Olsens tilfælde da heller ikke enestående på plejehjemmet. Lone Hemmingsens far, Otto Hemmingsen, er dement. Også han har fået skrevet toilettider ind i sin journal, fordi der ikke er ansatte nok til at hjælpe de ældre på toilettet.

- Det, synes jeg, er enormt uværdigt. Hvem kan på kommando, spørger jeg bare. Jeg kan i hvert fald ikke, siger datteren og fortsætter:

- Bare han kunne være et sted, hvor der var mere nærvær og mere omsorg og ikke bare opbevaring. Fordi det er sådan lidt, det føles, siger Lone Hemmingsen.

Lolland Kommune har været igennem flere besparelser på ældreområdet, som blandt andet har fået Enhedslisten og SF til at stemme imod det netop vedtagne budgetforlig. Og på Margretecentret har pårørende flere gange klaget til kommunen over, at ældre sidder med fyldte bleer. Forhold, som TV 2 Nyhederne i disse dage fokus på.

Men trods adskillige henvendelser ønsker borgmester i Lolland Kommune, socialdemokraten Holger Schou Rasmussen, ikke at kommentere på problematikken. Han betegner forholdene som enkeltsager, der ikke skal diskuteres i medierne.

Se hele indslaget om forholdene på Margretecentret øverst i artiklen.