Nyheder

Israelsk spion løsladt efter 30 år

De sidste 30 år har Jonathan Pollard siddet indespæret i et amerikansk fængsel, i dag er han blevet løsladt.

Han har begået en forbrydelse, der tidligere i amerikansk historie er blevet straffet med døden. Pollard har tidligere arbejdet som efterretningsanalytiker for den amerikanske regering. Et arbejde der gav ham adgang til tophemmelige dokumenter og oplysninger, som han delte med Israel over en periode på halvandet år.

Pollard interagerede med højtstående israelske efterretningsofficerer og gav dem flere kufferter med klassificerede dokumenter. Dokumenter der indeholdt informationer om økonomisk støtte fra Sovjetunionen til Israels arabiske modstandere. Jonathan Pollards spionage blev opdaget i efteråret 1985, da han blev set slæbe klassificeret materiale ud af bygningen. Han blev derefter dømt for spionage og højforræderi.

Spionage og højforræderi

Den 61-årige Pollard var amerikansk statsborger, men har under sit fængselsophold skiftet statsborgerskab. Efter af have tilbragt halvdelen af sit liv i fængsel er han nu genforenet med sin familie.

- Det israelske folk hilser løsladelsen af Jonathan Pollard velkommen, lyder det i dag fra premierminister Benjamin Netanyahu. 

Skal bo fem år i USA

Skiftende israelske regeringer har appelleret til USA om at løslade Pollard, men skiftende amerikanske præsidenter har stået stejlt og mindet om, at Pollard har begået en af de alvorligste forbrydelser, man kan begå som regeringsansat. Nemlig at udlevere hemmeligstemplede dokumenter til en fremmed regering.

Ifølge flere israelske medier er den israelske regerings ministre og topembedsmænd blevet bedt om ikke at overdrive deres begejstring for frigivelsen af Pollard for ikke at tirre USA.

Jonathan Pollard har tidligere meddelt, at han har i sinde, at slå sig ned i Israel, men selv om han er løsladt, så er en af betingelserne for hans frigivelse, at han opholder sig de næste fem år i USA.