Nyheder

Asylbørn risikerer indespærring efter hastelov

For fremtiden får politiet mulighed for at frihedsberøve mindreårige og uledsagede flygtningebørn, der kommer til Danmark for at søge asyl. Det skriver Politiken lørdag.

Det er en af konsekvenserne af den lynlov, som den borgerlige blok og Socialdemokraterne fredag vedtog for at stramme grebet om landets asylansøgere. Loven giver politiet mulighed for at frihedsberøve asylansøgere, og regeringen har bevidst undladt at undtage uledsagede asylbørn i loven.

- Troede det var løgn

Det får både partier og organisationer til at lange kraftigt ud efter regeringen.

- Jeg troede, det var løgn, da jeg læste det. Danmark bør aldrig frihedsberøve uledsagede børn ved ankomsten. Når børn frihedsberøves, kan det få dybe og skadelige virkninger, både fysiske og psykiske, siger generalsekretær i Red Barnet Jonas Keiding Lindholm til Politiken.

Formålet er ifølge regeringen at give politiet muligheder for at håndtere en situation, hvor asylpresset bliver så stort, at myndighederne ikke kan følge med.

Støjberg: Alle tæller med

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) mener ikke, det er et problem at frihedsberøve mindreårige, hvis det viser sig at blive nødvendigt.

- Alle hører med i det her lovforslag. Ofte er der tale om unge mænd på 16-17 år, hvoraf nogle ikke er helt ærlige om deres alder. Derfor tæller de også med, siger Inger Støjberg, der understreger, at det skal være ’så kort tid som muligt’.

Alene i år er der ankommet mindst 943 uledsagede børn til Danmark.

EL: Det er vanvid

Politisk ordfører for Enhedslisten Johanne Schmidt-Nielsen er chokeret:

- Alt tyder på, at myndighederne med denne lov kan frihedsberøve børn i månedsvis, ikke fordi de har gjort noget kriminelt, blot fordi de har søgt asyl, og fordi sagsbehandlingstiderne er lange. Det er jo det rene vanvid, siger hun til Politiken.