Vurdering otte dage før Paris: Terrorister vil ikke udnytte flygtningestrømme

- Det er mindre sandsynligt, at terrorister vil udnytte de her strømme. Sådan lød det 5.

- Det er mindre sandsynligt, at terrorister vil udnytte de her strømme.

Sådan lød det 5. november fra Thomas Ahrenkiel, der er chef for Forsvarets Efterretningtjeneste.

Otte dage senere dræbte mindst syv terrorister fra terrorgruppen Islamisk Stat 129 mennesker i Paris. To af gerningsmændene var kort forinden kommet til Europa gennem Grækenland.

- En klar fejlvurdering
Hændelserne i Paris bør give anledning til at ændre på den vurdering. Det mener Flemming Splidsboel, der er forsker på Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS).

- Det var jo en fejlvurdering. Og en ganske skråsikker en af slagsen, når man tænker på, hvor forsvindende lille en del af de her flygtninge, der skal være fra Islamisk Stat, siger han.

Antallet af terrorister i Paris, som kan have været op til ni mand, viser med al tydelighed, hvor få, der skal til at gøre stor skade, mener forskeren. Derfor er det uforståeligt, at efterretningstjenesterne i Danmark så kontant afviser, at terrorister kan benytte den vej ind i Europa.

- De må se på, hvordan de indhenter oplysninger om så vanskelig en modstander som IS. Det her har i hvert fald været et fejlskud, understreger Splidsboel.

Politisk kritik
Også fra politisk side er der kritik af både FE og Politiets Efterretningstjeneste (PET), som i september nåede samme konklusion.

- Vi kan se med al ønskelig tydelighed, at der desværre med migrantstrømmen ind i Europa kommer IS-krigere og terrorister med, siger Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup.

Samme udmelding kommer fra de konservatives udenrigsordfører Naser Khader.

- Jeg vil ikke male fanden på væggen, men jeg undrer mig over, at jeg ikke er støt på en efterretningstjeneste, som siger det samme som PET, når det kommer til terrorister i flygtningestrømmen, siger han til Ekstra Bladet.

Efterretningstjenesterne vil ikke svare på, om angrebet i Paris giver anledning til at ændre på trusselsvurderingen. Justitsminister Søren Pind understreger, at han stadig har fuld tillid til både FE og PET.

- Mit indtryk er, at vi har nogle dygtige efterretningstjenester, som i flere tilfælde har afværget farlige angreb mod Danmark, siger han.

Hvad ved vi om angrebene i Paris?

Fredag omkring klokken 21.30 blev Paris ramt af en række terrorangreb.

130 civile er døde, og flere end 300 er sårede - heraf mindst 99 i kritisk tilstand.

Syv terrorister er døde - seks sprængte sig selv i luften.