Nyheder

Tidligere IS-gidsel: De er mere dumme end onde

Der er brug for sammenhold og ikke nødvendigvis flere bomber. Det er budskabet fra den franske journalist Nicolas Hénin der sidste år blev frigivet efter i 10 måneder at være blevet holdt som gidsel af terrororganisationen Islamisk Stat.

I et indlæg i den britiske avis The Guardian i dag fortæller Hénin om sin tid som gidsel, hvor han sammen med andre gidsler blev udsat for det, han selv kalder "mental tortur", men også om sit indtryk af IS-terroristerne.

- De præsenterer sig selv som superhelte, men når de er væk fra kameraene, er de i virkeligheden ynkelige gadedrenge forblændet af ideologi og magt. I Frankrig har vi et ordsprog "dum og ond". Jeg tænker, at de (gidseltagerne, red.) er mere dumme end onde, dog uden at undervurdere dumhedens morderiske potentiale, skriver Nicolas Hénin.

Hvad med de civile?

Han er chokeret over fredagens terrorangreb i Paris, men ikke overrasket. Heller ikke over, at Frankrig og andre lande svarer igen med endnu flere bomber rettet mod IS-stillinger i den syriske by Raqqa. Men han frygter, at resultatet kan have den stik modsatte effekt - nemlig udklækning af nye terrorister.

- Mens vi forsøger at ødelægge ISIS (et andet udtryk for IS, red.), hvad så med de 500.000 civile i Raqqa? Hvad med deres sikkerhed? Hvad med det relevante scenarie, at hvis vi ikke tænker det her ordentligt igennem, så risikerer vi at gøre mange af dem til ekstremister?

I Islamisk Stats fælde

Nicolas Hénin var udsendt for magasinet Le Point, da han i juni i 2013 blev kidnappet uden for Raqqa. Han sad fanget sammen med flere franske journalister, men også sammen med amerikanerne James Foley og Steven Sotloff, som senere blev halshugget for rullende kameraer. 

De to drab blev udført af den britiske terrorist Mohammed Emwazi - også kaldet Jihadi John. Han blev ifølge de amerikanske myndigheder sandsynligvis dræbt i sidste uge, men på videoklippene af de to mord på de amerikanske gidsler krævede Emwazi, at USA's præsident Barack Obama standsede bombningerne i Syrien.

Det er som bekendt ikke sket, tværtimod, og dermed er Vesten gået i Islamisk Stats fælde, mener Nicolas Hénin.

- De kom til Paris med deres Kalashnikov-geværer og med et krav om, at bombninger skulle stoppe. Men de vidste kun alt for godt, at deres angreb ville tvinge Vesten til at blive ved med at kaste bomber og endda intensivere indsatsen. Og det er det, der er sket.

- Lige nu er der ikke udsigt til politiske løsninger og ingen planer for, hvordan det sunnimuslimske samfund kan inkluderes. Men ISIS vil kollapse, og det vil skyldes politik. I mellemtiden er der meget vi kan lære af disse grusomheder, og nøgleordene er beslutsomhed og standhaftighed, det er det, de frygter. Jeg kender dem: De forventer bomber, men de frygter sammenhold, skriver Nicolas Hénin.

OVERSIGT: Gidsler dræbt af IS

James Foley, 40 år (USA)

Videooptagelsen af den amerikanske journalist James Foleys henrettelse blev offentliggjort 19. august 2014. Han blev taget til fange i det nordlige Syrien i november 2012.

Steven Sotloff, 31 år (USA) Sotloff var ligeledes amerikansk journalist. Videooptagelsen af hans henrettelse blev offentliggjort 2. september 2014. Proceduren i videoen er den samme som i optagelsen af James Foley. Sotloff blev bortført i Aleppo i Syrien sidste år.

David Haines, 44 år (UK) Videoen af nødhjælpsarbejderen David Haines' henrettelse blev lagt på internettet 13. september 2014. Britiske Haines havde blot været i Syrien i tre dage, da han i 2013 blev kidnappet.

Herve Gourdel, 55 år (Frankrig) Franskmanden Herve Gourdel blev henrettet i Algeriet af gruppen Jund al-Khalifa, som er en militant, algerisk gruppe med tilknytning til IS. Videoen, hvor han bliver halshugget, blev offentliggjort 24. september 2014.

Alan Henning, 47 år (UK) Videoen blev offentliggjort den 3. oktober 2014 og viser angiveligt et medlem af IS halshugge den britiske nødhjælpsarbejder Alan Henning. Han blev kidnappet af militante islamister i december 2013, da han leverede nødhjælpsforsyninger i Syrien.

Peter Kassig, 26 år (USA) Videoen af den amerikanske nødhjælpsarbejder Peter Kassigs henrettelse blev offentliggjort den 16. november 2014. Han blev taget som gidsel i Syrien i 2013.

Haruna Yukawa, 42 år (JAP)

Den japanske sikkerhedsrådgiver var rejst til Syrien Syrien i et forsøg på at ”finde sig selv” efter en række voldsomme begivenheder de senere år. Da han ankom til byen Aleppo, blev han taget til fanget af IS, som den 24. januar 2014 offentliggjorde en video om hans død.

Kenji Goto, 47 år (JAP) Den 31. januar 2015 offentliggjorde IS en video, hvor den japanske journalist Kenji Goto blev halshugget. Goto rejste ind i Syrien den 24. oktober 2014 og blev angiveligt indfanget af IS dagen efter.