Nyheder

Pianist kørte 650 kilometer i løbet af natten for at spille i Paris

Den mand, der lørdag spillede John Lennons ’Imagine’ på et flygel uden for koncertstedet Bataclan, har fortalt, at han følte, det var hans "pligt" at hylde ofrene for angrebene i Paris.

34-årige Davide Martello befandt sig fredag aften i en pub i den tyske by Konstanz, hvor han så landskampen mellem Frankrig og Tyskland. Da eksplosionerne rungede uden for Stade de France, og meldingerne tikkede ind om at flere terroraktioner var i gang i Paris, tog Martello en hurtig beslutning.

Han fik bugseret sit store flygel op på en trailer, satte sig ind i bilen og kørte hele natten for at komme frem til Paris – en tur på godt 650 kilometer.

Lørdag eftermiddag ankom han til Bataclan - hvor størstedelen af de 129 ofre mistede livet. Med sit flygel spændt fast bag en cykel dukkede han op blandt den store sørgende menneskemængde, og uden at sige et ord satte han sig til rette og gik i gang med at spille Lennon-klassikeren. Den fåmælte pianist har efterfølgende forklaret til The Guardian, hvorfor han valgte at tage den lange tur for at spille i Paris.

Jeg måtte gøre noget

- Jeg vidste bare, at jeg måtte gøre noget. Jeg ønskede bare at være der for at tilbyde min trøst og give et tegn på håb, siger han til The Guardian.

- Jeg kan ikke bringe folk tilbage, men jeg kan inspirere dem med musik, og når folk er inspireret kan de gøre noget. Det er derfor, jeg spillede Imagine, fortæller han.

Mens Martello spillede, stimlede folk sammen omkring det store flygel. TV 2’s Rasmus Tantholdt og Claus B. Reinholdt var til stede og fangede øjeblikket i en video, der siden er gået verden rundt.

Rasmus Tantholdt delte videoklippet på Twitter, som i skrivende stund er blevet retweetet knap 7000 gange og liket mere end 7500 gange. Tantholdt blev efterfølgende kontaktet af medier fra hele verden, der ville bruge klippet.

Det var for følelsesladet

Martello spillede kun det ene nummer, som han end ikke kunne færdiggøre, før følelserne fik overtaget.

- Jeg kom til slutningen af ’Imagine’ og kunne bare ikke fortsætte. Det var bare alt for følelsesladet, siger han.

Lørdag skulle han have spillet koncert i sin hjemby Konstanz nær den schweiziske grænse, men aflyste for at tage til Paris. Tilbage i juni modtog Martello i øvrigt Europa-Parlamentets Borgerpris for sit virke som såkaldt fredspianist.

Han har tidligere spillet på Maidan-pladsen i den ukrainske hovedsted Kijev, på Taksim-pladsen i I Istanbul i Tyrkiet og i Køln i protest mod voldelige hooligans.