Nyheder

Ekspert: Vi må vænne os til flere angreb fra IS - også i Danmark

Fredag aften blev Europa ramt af det værste terrorangreb siden Madrid i 2004.

Det var den notoriske terrorgruppe Islamisk Stat, der stod bag. Og det er et slags angreb, vi er nødt til at vænne os til. Det siger Thomas Hegghammer, der er forsker ved Forsvarets Forskningsinstitutt i Norge.

TV 2 har bedt ham om at uddybe sit synspunkt herunder.

Selvfølgelig vil de prøve igen

Der var ikke noget nyt over angrebet i Paris. Den eneste forskel er, at det lykkedes. Der har været utallige angreb med forbindelse til Islamisk Stat, som er blevet forhindret.

Der er derfor absolut ingen grund til at tro, at IS ikke vil prøve igen. Selvfølgelig vil de det. Og det kan også blive i Skandinavien, i Danmark.

IS har støtter alle steder, så det kan ske alle steder.

Et våben for de svage

Men lad der ikke være nogen tvivl - IS er blevet svagere. Terrorisme er et våben for de svage. Man bruger det ikke, hvis man kan gøre andet. IS har tabt terræn i Mellemøsten, og selvom de stadig er langt stærkere end alle andre terrorgrupper, er de svagere end de var for et år siden.

Derfor vil vi også se en fortsættelse af den hybrid-strategi, de bruger i øjeblikket. Deres hovedfokus vil stadig være på landkrigen i Mellemøsten, men terrorangreb vil være en vigtig del af strategien.

Desværre for os er det umuligt at sige, hvor de vil slå til næste gang. Selvfølgelig kan man udpege nogle lande, som vil være i større risiko end andre. Herunder Tyskland, Storbritannien og Belgien, hvor der er et stort netværk af IS-loyalister. Men det er jo ikke sådan, at der sidder en mastermind og vælger mulige mål fra en menu. De fleste angreb, eller forsøg på angreb, bliver sat i værk af lokale islamister, og flere af dem har IS-ledelsen ikke engang viden om, før de sker.

Angrebet i Paris bærer tydelige tegn på, at topledelsen i Islamisk Stat var involveret i planlægningen. Ikke mindst fordi det brød med en trend, hvor man de senere er er gået væk fra de her store angreb, hvor du ikke ved, hvem du rammer. Det har været mindre angreb mod symbolske mål, som Charlie Hebdo.

Men i Paris vender vi tilbage til tilgangen fra 11. september, hvor det handler om at dræbe så mange som muligt. Derfor skal vi være særdeles varsomme med at ville forudsige, hvor og hvordan det næste angreb vil være. For det er uforudsigeligt og tilfældigt.

To måder at slå dem på

Der bliver ikke nogen nem sejr over IS. Ligesom der ikke blev nogen nem sejr over al-Qaeda.

Efter angrebene i Paris gennemførte Frankrig massive bombninger mod gruppen. Det er forståeligt, men det kommer ikke til at ændre noget. Der er kun to måder at vinde over IS på, og ingen af dem er nemme, og ingen af dem er hurtige.

Den ene er at gå ind med landtropper og knuse dem. Men det er der ikke nogen, der har lyst til at gøre, så det er ikke realistisk. Og selvom det amerikanske militær til enhver tid vil kunne slå dem tilbage med konventionelle midler, vil det ikke stoppe terrorangreb, og det vil heller ikke stoppe IS, som vil kunne fortsætte med at rekruttere under en invasion.

Den anden løsning er at slå dem ved at vente. Ved at begrænse dem, bombe dem, ramme dem med specialstyrker. Håbe, bevægelsen vil knuses under sin egen vægt, at rekruttering vil blive sløvet, at et lokalt had bygger sig op. Over tid vil vi samle viden og efterretninger, som kan fortælle os, hvordan det fungerer. Det var sådan, al-Qaeda blev slået, og det er sådan, Islamisk Stat vil blive slået.

Men det tager tid. Og mere tid betyder flere angreb.

Tidslinje over terrorhandlingerne i Paris

  1. Fodboldhold evakueret

   Det tyske fodboldlandshold og andre gæster bliver evakueret fra et hotel, efter at der er indtelefoneret en bombetrussel mod hotellet. Ingen personer kommer til skade. 

  2. Eksplosioner ved stadion

   Tre eksplosioner uden for Frankrigs nationalstadion, Stade de France, hvor Tyskland og Frankrig spiller venskabskamp. Den franske præsident, François Hollande, er til stede og bliver evakueret fra stadion

   Fire bliver dræbt og 50 såret.

  3. Skud mod café

   Én gerningsmand skyder om sig med automatvåben. Først mod baren Le Carillon og derefter på restauranten Le Petit Cambodge, der ligger på den anden side af vejen.

   12 personer bliver dræbt.

  4. Tre distrikter ramt af angreb

   En bevæbnet mand iført stramt sort tøj åbner ild mod en terrasse, der tilhører et populært pizzeria, ved Place de la Republique. Gerningsmanden virker rolig og siger ingenting under skyderiet.

   Fem bliver dræbt.

  5. Restaurant La Belle Equipe angribes

   En gerningsmand går til skudangreb ved restaurant La Belle Equipe. Helt rolig skyder han mod gæsterne, der sidder på en udendørs terrasse på den fuldt bookede restaurant.

   19 bliver myrdet, mens 23 bliver såret.

  6. Selvmordsbombe på boulevard

   En terrorist udløser sin bombevest og sprænger sig selv i luften tæt ved et teater på Boulevard Voltaire.

  7. Gidseltagning i Le Bataclan

   Fire terrorister angriber koncertsalen Bataclan, hvor 1500 personer er til koncert med det amerikanske rockband Eagles of Death Metal. 

   Bandet har spillet tre kvarter, da terroristerne, der beskrives som værende yngre end 25 år, gentagne gange affyrer skud i tilfældige retninger mod det tætpakkede publikum. Der er mørkt i koncertsalen og folk skriger. Terroristerne beskrives som rolige, og en af dem råber "Allahu Akbar", der på dansk kan oversættes til "Gud er stor". De genlader deres våben mellem tre og fire gange.

   Der bliver taget omkring 100 gidsler.

    

  8. Politiet stormer Bataclan

   Politiet stormer koncertbygningen Bataclan, og terroristerne bliver dræbt. To aktiverer deres sprængstofbælter, mens den sidste dræbes af skud fra politiet.

   89 personer bliver dræbt under angrebet på Bataclan.

  9. Frankrig i undtagelsestilstand

   Den franske præsident, Francois Hollande, kalder angrebene i Paris for terror hvis lige, man aldrig før har set i landet.

   Samtidig melder han ud, at Frankrig nu er i undtagelsestilstand, og at alle grænser i landet er blevet lukket.

  10. FN's Sikkerhedsråd fordømmer angrebet

   FN's Sikkerhedsråd fordømmer det "barbariske og kujonagtige terrorangreb" i Paris fredag.

   - Sikkerhedsrådet understregen nødvendigheden af, at stille gerningsmændene bag disse terrorhandlinger for retten, siger det 15-medlemmer store råd i en erklæring.

  11. Soldater til Paris

   Ifølge den franske tv-station France 24 er 1500 franske soldater blevet sendt til Paris.

  12. Fem gerningsmænd dræbt

   Mindst fem af gerningsmændene bag fredag aftens angreb i Paris er blevet dræbt. Det meddeler den franske statsanklager, Francois Molins, ifølge Reuters.

  13. Alle gerningsmænd meldes dræbt

   Chefen for politiet i Paris siger, at alle gerningsmændene formodes at være dræbt. Det skriver nyhedsbureauet AP.

  14. Hollande: IS står bag

   Francois Hollande fortæller , at det er terrororganisationen IS, der står bag. Mindst 127 mennesker har mistet livet.

    

  15. IS tager ansvaret

   I terrororganisationens statement lyder det, at personer udstyret med selvmordsbælter og automatvåben udførte angrebene i Paris, hvor man tidligere havde studeret gerningsstederne.

  16. Terrorister arbejdede i tre hold

   De mange angreb i Paris fredag aften blev sandsynligvis udført af tre hold terrorister, oplyser statsanklager Francois Molin i den franske hovedstad ifølge AP.

   De tre hold skulle angiveligt have koordineret de i alt seks angreb, der foregik rundt omkring i Paris, internt. 

  17. Premierminister: Vi er i krig

   - Vi er i krig, og derfor vil vi tage ekstraordinære forholdsregler. Vi vil handle, og vi vil angribe denne fjende for at tilintetgøre dem. Det gælder både i Frankrig og Europa for at forfølge dem, der har begået denne handling - men også i Syrien og Irak, lyder det fra Frankrigs premierminister Manuel Valls.

  18. Første terrorist identificeret

   29-årige Omar Ismail Mostefai er identificeret som en af de syv terrorister. Han var kendt af politiet, men kun som en småkriminel med otte domme. Blev i 2010 udpeget som en kandidat til at blive radikaliseret. Var født og opvokset i den fattige Paris-forstad Courcouronnes og var altså fransk statsborger.

  19. To anholdte fra Bruxelles

   To terrorister, der var i besiddelse af franske pas, blev dræbt under angrebene.

   To biler, som de mindst syv gerningsmænd benyttede sig af, var lejet i Belgien.

   Belgisk politi har gennemført fem anholdelser og foretaget ransagninger i Molenbeek, der er en bydel i Bruxelles.

  20. Formodet terrorist efterlyses

   Franske myndigheder bekræfter over for nyhedsbureauet AP, at en mulig terrormistænkt er på flugt efter fredagens angreb i Paris. Han betegnes som farlig.

   Det drejer sig om Abdeslam Salah, der er 26 år gammel.

   Manden er af en tre brødre, som er blevet knyttet sammen med angrebene.

  21. Hollande vil have undtagelsestilstand i tre måneder

   Hollande ønsker at forlænge landets undtagelsestilstand med tre måneder. lfølge den franske avis Le Figaro, vil Frankrigs præsident fremlægge et lovforslav på onsdag. 

  22. Frankrig smider bomber over IS-højborg

   Ifølge franske medier kaster Frankrig bomber over terrororganisationen Islamisk Stats højborg i Raqqa i det nordlige Syrien. Angrebet involverer 10 kampfly og tyve bomber, oplyser Frankrigs forsvarsministerium ifølge Reuters.

  23. 170 politiaktioner i Frankrig

   Natten til mandag, har der været politiaktioner i flere byer i Frankrig, hvilket fører til flere anholdelser og beslaglæggelser. Fransk politi melder at have udført 170 aktioner og ransagninger siden terorangrebet i fredags. Samtidig har der også været store politiaktioner i Belgien.

  24. Frankrig advarer om flere angreb

   Frankrigs premierminister Manuel Valls advarer om, at landet kan rammes af flere angreb i "de kommende dage eller uger". Samme morgen har premierministeren oplyst, at Frankrig kendte til, at nogen forberedte et terrorangreb, og at flere angreb forberedes - ikke kun mod Frankrig, men også resten af Europa.

  25. Hjernen bag angreb udpeges

   Nyhedsbureauet AP melder, at franske myndigheder har udpeget den 27-årige belgiske jihadist Abdelhamid Abaaoud som bagmand til terrorangrebet

  26. Stor politiaktion i Belgien

   Belgisk politi, der er tungt bevæbnet, er lige nu igang med en større politiaktion i Bruxelles, hvor de jagter en mistænkt for terrorangrebet. Salah Abdeslam, der er mistænkt for at være en del af terrorangrebet, blev af RTL Radio meldt anholdt af belgisk politi. Et andet belgisk medie afviser dog historien med henvisning til den belgiske statsanklagers ord.

  27. Et minuts stilhed i Europa

   På foranledning af de europæiske statsledere bliver der afholdt et minuts stilhed til ære for ofrene i Paris over hele Europa.

Hvad ved vi om angrebene i Paris?

Fredag omkring klokken 21.30 blev Paris ramt af en række terrorangreb.

130 civile er døde, og flere end 300 er sårede - heraf mindst 99 i kritisk tilstand.

Syv terrorister er døde - seks sprængte sig selv i luften.