OVERBLIK: Det ved vi om terrorangrebet i Paris

Fredag den 13. november fra klokken 21.30 blev Frankrigs hovedstad, Paris, ramt af terrorangreb.

Angrebene blev koordineret af tre hold terrorister, ifølge den franske anklager. De slog til ved fodboldstadionen Stade de Paris, hvor en landskamp mellem Frankrig og Tyskland var i gang, på flere restauranter og cafeer og på spillestedet Le Bataclan under en rockkoncert.

 • Syv terrorister er døde - seks sprængte sig selv i luften, mens den sidste blev dræbt af politiet. De franske myndigheder har efterfølgende efterlyst en ottende terrormistænkt, den 26-ĂĄrige Salah Abdeslam, der mistænkes for at have hjulpet i forbindelse med terrorangrebet pĂĄ spillestedet Bataclan. Ved hjælp af videooptagelser har fransk politi desuden identificeret en - indtil for nylig ukendt - niende person, der skød fra en sort Seat mod en cafe. Du kan fĂĄ overblikket over de terrormistænkte her.   
 • Ifølge de franske myndigheder er den 27-ĂĄrige belgiske jihadist, Abdelhamid Abaaoud, formentlig bagmanden bag terrorangrebene. Ham kan du læse mere om her. Han blev dræbt onsdag morgen - altsĂĄ næsten fem døgn efter terrorangrebet - da fransk politi slog til mod det, de kalder et nyt hold terrorister, der var klar til at kunne slĂĄ til i et nyt angreb. To kvinder døde ogsĂĄ ved aktionen - mindst en af dem sprængte sig selv i luften.  
 • Terrorangrebet blev planlagt i Syrien ifølge Frankrigs premierminister Manuel Valls. Frankrig kendte til planer om, at et terrorangreb blev forberedt og mener at vide, at flere angreb kan være undervejs, ogsĂĄ andre steder i Europa. Ifølge den tyrkiske premierminister har Tyrkiet to gange advaret de franske myndigheder om en af de terrormistænkte, der udførte angrebet mod spillestedet Bataclan - senest i juni.   
 • Terrorangrebene trækker flere trĂĄde til andre europæiske lande, blandt andet til Grækenland, Serbien og Belgien, hvor flere af de terrormistænkte var bosat. Tre af de fire biler, der blev brugt til terrorangrebet i Paris i fredags, kørte ind i Frankrig fra Belgien samme aften.  
 • Terrororganisationen Islamisk Stat (IS) har taget ansvaret for angrebet.   
 • Der er erklæret undtagelsestilstand i Frankrig, militæret er pĂĄ gaderne i Paris, og grænserne er lukkede. Ifølge fransk lov kan en undtagelsestilstand maksimalt vare 12 dage, men præsident Francois Hollande ventes at fremsætte et lovforslag, der kan udvide undtagelsestilstanden til tre mĂĄneder

Her fandt angrebene sted:

 1. Le Carillon og Le Petit Cambodge

  21.20: Skud affyres pĂĄ hjørnet af Rue Bichat og Rue Alibert, tæt pĂĄ Place de la RĂ©publique. Én gerningsmand skyder om sig med automatvĂĄben. Først mod baren Le Carillon og derefter pĂĄ restauranten Le Petit Cambodge, der ligger pĂĄ den anden side af vejen.

  12 personer bliver dræbt.

 2. Stade de France

  21.20: Tre eksplosioner uden for Frankrigs nationalstadion, Stade de France, hvor Tyskland og Frankrig spiller venskabskamp.

  Den franske præsident, François Hollande, er til stede og bliver evakueret fra stadion. Den tyske udenrigsminister, Frank-Walter Steinmeier, er ogsĂĄ pĂĄ stadion.

  Kampen spilles færdig, men udgange lukkes af politiet, sĂĄ samtlige 80.000 tilskuere mĂĄ venter i timer pĂĄ at komme ud.

  Fire bliver dræbt og 50 sĂĄret.

  Man formoder, at der er tale om tre selvmordbombere. En af terroristerne bar et syrisk pas. 

  Mindst Ă©n af tre selvmordsbombere, der udløste sin selvmordsvest udenfor stadion, har været i besiddelse af billetter til fodboldkampen mellem Frankrig og Tyskland. Hans selvmordsvest blev imidlertid opdaget et kvarter inde i kampen ved et sikkerhedstjek ved indgangen til stadion, hvorefter sprængladningen blev udløst, mens han var pĂĄ vej væk.

 3. Bataclan

  21.49: Fire terrorister angriber koncertsalen Bataclan, hvor 1500 personer er til koncert med det amerikanske rockband Eagles of Death Metal. 

  Bandet har spillet tre kvarter, da terroristerne, der beskrives som værende yngre end 25 ĂĄr, gentagne gange affyrer skud i tilfældige retninger mod det tætpakkede publikum. Der er mørkt i koncertsalen og folk skriger. Terroristerne beskrives som rolige, og en af dem rĂĄber "Allahu Akbar", der pĂĄ dansk kan oversættes til "Gud er stor". De genlader deres vĂĄben mellem tre og fire gange.

  Koncertgæsterne forsøger at flygte og leder desperat efter gemmesteder, mens terroristerne tager omkring 100 personer som gidsler.

  00.30: Politiet stormer bygningen, og terroristerne bliver dræbt. To aktiverer deres sprængstofbælter, mens den sidste dræbes af skud fra politiet.

  Mindst 89 personer bliver dræbt.

 4. Rue de Charonne

  21.38: En gerningsmand gĂĄr til skudangreb ved restaurant La Belle Equipe. Helt rolig skyder han mod gæsterne, der sidder pĂĄ en udendørs terrasse pĂĄ den fuldt bookede restaurant.

  19 bliver myrdet, mens 23 bliver sĂĄret.

 5. Boulevard Voltaire

  21:45: En terrorist udløser sin bombevest og sprænger sig selv i luften tæt ved et teater på Boulevard Voltaire.

  Selvmordsbomberen menes også at have været involveret i angrebet ved Bataclan.

 6. Rue de la Fontaine au Roi

  21.29: En bevæbnet mand iført stramt sort tøj ĂĄbner ild mod en terrasse, der tilhører et populært pizzeria, ved Place de la Republique. Gerningsmanden virker rolig og siger ingenting under skyderiet.

  5 bliver dræbt.