Nyheder

OVERBLIK: Det ved vi om terrorangrebet i Paris

Fredag den 13. november fra klokken 21.30 blev Frankrigs hovedstad, Paris, ramt af terrorangreb.

Angrebene blev koordineret af tre hold terrorister, ifølge den franske anklager. De slog til ved fodboldstadionen Stade de Paris, hvor en landskamp mellem Frankrig og Tyskland var i gang, på flere restauranter og cafeer og på spillestedet Le Bataclan under en rockkoncert.

 • Syv terrorister er døde - seks sprængte sig selv i luften, mens den sidste blev dræbt af politiet. De franske myndigheder har efterfølgende efterlyst en ottende terrormistænkt, den 26-årige Salah Abdeslam, der mistænkes for at have hjulpet i forbindelse med terrorangrebet på spillestedet Bataclan. Ved hjælp af videooptagelser har fransk politi desuden identificeret en - indtil for nylig ukendt - niende person, der skød fra en sort Seat mod en cafe. Du kan få overblikket over de terrormistænkte her.   
 • Ifølge de franske myndigheder er den 27-årige belgiske jihadist, Abdelhamid Abaaoud, formentlig bagmanden bag terrorangrebene. Ham kan du læse mere om her. Han blev dræbt onsdag morgen - altså næsten fem døgn efter terrorangrebet - da fransk politi slog til mod det, de kalder et nyt hold terrorister, der var klar til at kunne slå til i et nyt angreb. To kvinder døde også ved aktionen - mindst en af dem sprængte sig selv i luften.  
 • Terrorangrebet blev planlagt i Syrien ifølge Frankrigs premierminister Manuel Valls. Frankrig kendte til planer om, at et terrorangreb blev forberedt og mener at vide, at flere angreb kan være undervejs, også andre steder i Europa. Ifølge den tyrkiske premierminister har Tyrkiet to gange advaret de franske myndigheder om en af de terrormistænkte, der udførte angrebet mod spillestedet Bataclan - senest i juni.   
 • Terrorangrebene trækker flere tråde til andre europæiske lande, blandt andet til Grækenland, Serbien og Belgien, hvor flere af de terrormistænkte var bosat. Tre af de fire biler, der blev brugt til terrorangrebet i Paris i fredags, kørte ind i Frankrig fra Belgien samme aften.  
 • Terrororganisationen Islamisk Stat (IS) har taget ansvaret for angrebet.   
 • Der er erklæret undtagelsestilstand i Frankrig, militæret er på gaderne i Paris, og grænserne er lukkede. Ifølge fransk lov kan en undtagelsestilstand maksimalt vare 12 dage, men præsident Francois Hollande ventes at fremsætte et lovforslag, der kan udvide undtagelsestilstanden til tre måneder

Her fandt angrebene sted:

 1. Le Carillon og Le Petit Cambodge

  21.20: Skud affyres på hjørnet af Rue Bichat og Rue Alibert, tæt på Place de la République. Én gerningsmand skyder om sig med automatvåben. Først mod baren Le Carillon og derefter på restauranten Le Petit Cambodge, der ligger på den anden side af vejen.

  12 personer bliver dræbt.

 2. Stade de France

  21.20: Tre eksplosioner uden for Frankrigs nationalstadion, Stade de France, hvor Tyskland og Frankrig spiller venskabskamp.

  Den franske præsident, François Hollande, er til stede og bliver evakueret fra stadion. Den tyske udenrigsminister, Frank-Walter Steinmeier, er også på stadion.

  Kampen spilles færdig, men udgange lukkes af politiet, så samtlige 80.000 tilskuere må venter i timer på at komme ud.

  Fire bliver dræbt og 50 såret.

  Man formoder, at der er tale om tre selvmordbombere. En af terroristerne bar et syrisk pas. 

  Mindst én af tre selvmordsbombere, der udløste sin selvmordsvest udenfor stadion, har været i besiddelse af billetter til fodboldkampen mellem Frankrig og Tyskland. Hans selvmordsvest blev imidlertid opdaget et kvarter inde i kampen ved et sikkerhedstjek ved indgangen til stadion, hvorefter sprængladningen blev udløst, mens han var på vej væk.

 3. Bataclan

  21.49: Fire terrorister angriber koncertsalen Bataclan, hvor 1500 personer er til koncert med det amerikanske rockband Eagles of Death Metal. 

  Bandet har spillet tre kvarter, da terroristerne, der beskrives som værende yngre end 25 år, gentagne gange affyrer skud i tilfældige retninger mod det tætpakkede publikum. Der er mørkt i koncertsalen og folk skriger. Terroristerne beskrives som rolige, og en af dem råber "Allahu Akbar", der på dansk kan oversættes til "Gud er stor". De genlader deres våben mellem tre og fire gange.

  Koncertgæsterne forsøger at flygte og leder desperat efter gemmesteder, mens terroristerne tager omkring 100 personer som gidsler.

  00.30: Politiet stormer bygningen, og terroristerne bliver dræbt. To aktiverer deres sprængstofbælter, mens den sidste dræbes af skud fra politiet.

  Mindst 89 personer bliver dræbt.

 4. Rue de Charonne

  21.38: En gerningsmand går til skudangreb ved restaurant La Belle Equipe. Helt rolig skyder han mod gæsterne, der sidder på en udendørs terrasse på den fuldt bookede restaurant.

  19 bliver myrdet, mens 23 bliver såret.

 5. Boulevard Voltaire

  21:45: En terrorist udløser sin bombevest og sprænger sig selv i luften tæt ved et teater på Boulevard Voltaire.

  Selvmordsbomberen menes også at have været involveret i angrebet ved Bataclan.

 6. Rue de la Fontaine au Roi

  21.29: En bevæbnet mand iført stramt sort tøj åbner ild mod en terrasse, der tilhører et populært pizzeria, ved Place de la Republique. Gerningsmanden virker rolig og siger ingenting under skyderiet.

  5 bliver dræbt.