Nyheder

Thorning vraget til FN-topjob

Danmarks tidligere statsminister Helle Thorning Schmidt har tabt kapløbet om den prestigefyldte post som flygtningehøjkommissær i FN-organisationen, UNHCR. Det bekræfter Generelsekretær i FN, Ban Ki-moon. 

I pressemeddelelsen fra FN bekræftes det, at det er den italienske kandidat Fillippo Grandi, der til nytår skal overtage posten som flygtningehøjkommissær. 

Thorning i modvind

Det er ikke mange dage siden, at Danmark modtog kritik fra en række nuværende og tidligere medarbejdere i UNHCR til Information.

Danmark fik kritik for at skubbe for hårdt på for at fremme en kandidat, der fagligt set ikke er rustet til opgaven.

- Jeg ved ikke, om der midt i den største flygtningekrise i de sidste 50-60 år er råd til at have en højkommissær, som først skal lære jobbet at kende, lød meldingen fra britiske Jeff Crisp, der i 25 år har arbejdet for UNHCR, hvor han har beklædt flere topposter, og nu er forskningsmedarbejder på Refugee Studies Center ved universitetet i Oxford.

Erfaring i FN gav pote

Fillippo Grandi har stor erfaring fra FN. Faktisk begyndte han netop sin karriere i FNs flygtningehøjkommisariat tilbage i 1988, og senest har han indtil 2014 været generalkommissær for FN’s organ for flygtninge i Mellemøsten.

For godt halvanden måned siden kom det frem, at Tyskland stillede op med en kandidat. Den tyske leder af UNEP, FN's miljøorganisation, Achim Steiner, meldte sig således ind i kampen om at blive FN's nye flygtningehøjkommissær.

Meldingen kom som en stor overraskelse for TV 2s politiske redaktør Anders Langballe.

- Det vil være et nederlag for Thorning-Schmidt, men det vil i den grad også være et nederlag for regeringen, hvis ikke hun får posten. Når man melder kandidater ud til den slags topjobs, så er det fordi, man regner med at være tæt på at besætte den, sagde han, da Achim Steiners kandidatur blev bekræftet.

Begge mænd er i modsætning til Helle Thorning-Schmidt, en del af FN-organisationen og begge er embedsmænd, mens Helle Thorning-Schmidt adskiller sig ved at være politiker.