Så meget CO2 udleder din bøf

Nye tal fra FN viser, at der aldrig før har været flere drivhusgasser i atmosfæren - og 25 procent af udledningen kommer fra fødevareproduktion. 

Især produktionen af kød koster på klimakontoen. Landbrugsdyr - herunder køer - udleder nemlig methan, der er 21 gange så stærkt som CO2. Det sker, når de fornøjer deres mad og efterfølgende bøvser og prutter. Desuden kræver landbrugsdyr meget vand og mad, der også belaster klimaet.

- Vores kødproduktion er jo en af de største enkeltbelastninger overhovedet for vores klima. Jo mere vi elsker oksekød, desto mere er vi med til at belaste klimaet, siger Thyge Nygaard, landbrugsmedarbejder hos Danmarks Naturfredningsforening, til TV 2. 

Spis mindre kød, danskere

Et studie fra Oxford Universitet viser, at en kødspiser, der spiser cirka 100 gram kød på en dag udleder 7,19 kilo CO2 om dagen. En vegetar udleder 3,81 kilo CO2 dagligt og en veganer, der slet ikke spiser noget, der stammer fra dyr, udleder kun 2,89 kilo CO2 hver eneste dag.

Og danskerne elsker at spise kød.

Faktisk er glæden ved at sætte tænderne i kød så stor, at danskerne kan kalde sig verdens største kødspisere ifølge et studie fra World Resources Institute fra 2009. Studiet viser, at en dansker spiser næsten 146 kilo kød årligt – over dobbelt så meget som svenskerne og nordmændene.

- Hvis vi gerne vil have begrænset udslippet af klimagasser, så er der ingen vej uden om. Vi er nødt til at reducere vores forbrug af animalske produkter, mælk, ost og andre former for kød, siger Thyge Nygaard.

Alternativet: Lad os indføre kødfrie dage

Køernes store indvirkning på miljøet skal tages seriøst, og danskernes topplacering over kødspisende nationer, skal ændres. Det mener Alternativet, der i dagens Politiken bringer en kronik, hvor de slår fast, at de vil arbejde for, at danskerne i højere grad end tidligere skal lade kødet ligge i køledisken.

- Vi vil arbejde for, at offentlige institutioner får én kødfri dag om ugen, siger Christian Poll, klima-, energi- og miljøordførerhos Alternativet til TV 2.

Partiet vil desuden opfordre til, at alle danskere gør det samme.