Nyheder

Ekstreme muslimer mødes i København: Vi vil være en supermagt

Et verdensomspændende islamisk kalifat, komplet med sharia-lov og alt, hvad det medfører.

Det er visionen for den islamiske bevægelse Hizb ut-Tahrir, hvis danske afdeling søndag klokken 13 holder årsmøde ved Nørrebrohallen i København.

Der ventes en højspændt stemning med omkring 1.000 medlemmer og sympatisører af gruppen samt en moddemonstration.

Vil indføre sharia-lov

Hizb ut-Tahrir har været aktiv i Danmark siden 1990'erne. Bevægelsens fødsel i landet, som i starten kaldte sig khalifa, er der uenighed om. Men sikkert er det, at bevægelsens mål har været det samme hele vejen igennem: At kæmpe for et verdensomspændende islamisk kalifat.

- Overordnet set vil vi gerne have et kalifat som det der fandtes for 1.400 år siden i Mellemøsten. Det er et stort projekt at etablere en stat, der skal være verdensomspændende, og som bliver verdens dominerende supermagt. Så det er klart, det bygger på mange søjler og mekanismer, siger bevægelsens talsmand, Junes Kock, til TV 2.

Den vigtigste af disse søjler er sharia-lovgivningen. At leve og lovgive ud fra dessiner i Koranen.

- Det tilkommer ikke mennesker at lovgive. Sharia-loven er fundamentet for staten, siger Junes Kock.

Alle skal konvertere til islam

Med til målet om et islamisk kalifat hører naturligvis, at Hizb ut-Tahrir vil have, at alle mennesker skal konvertere til islam. Det skal dog ikke foregå ved tvang.

- Det skal være befolkningen selv, der vælger kalifatet, siger Junes Kock.

Hizb ut-Tahrir er da heller ikke af den opfattelse, at det er realistisk at skabe et muslimsk kalifat i et kristent land som Danmark.

- Vi arbejder for et kalifat i lande, hvor der primært bor muslimer. Herhjemme i Danmark er vores opgave mere at sørge for muslimers rettigheder og beskytte deres identitet, lyder det fra talsmanden.

Eksisteret i 62 år

Hizb ut-Tahrir kalder sig selv for et politisk parti, og navnet betyder 'Befrielsespartiet' på arabisk. På verdensplan har det eksisteret siden 1953, hvor det blev stiftet i Jerusalem.

I dag anslås partiet at have mellem 5.000 og 10.000 kernemedlemmer i de 40 lande, hvor det er aktivt. Det består primært af etniske uzbekere, men den øverste ledelse holder til i Jordan.

I Danmark menes partiet at have i omegnen af 150 centrale medlemmer, mens årsmødet plejer at tiltrække omkring 1.000 mennesker.

S-politiker: Skal vise vi er imod

Der har flere gange været forsøg fra politisk side på at få forbudt Hizb ut-Tahrir. Ikke mindst fra Dansk Folkeparti, men mange andre partier har også udtalt sig meget negativt om bevægelsen.

Daværende SF-formand Villy Søvndal sagde eksempelvis i 2008, at 'hvis de er så fladpandede, at de virkelig ønsker Kalifatet og Sharia indført, så er de simpelthen kommet til det forkerte land. De har intet at gøre i Danmark'.

Også søndag vil der fra politisk side blive markeret en uvilje mod Hizb ut-Tahrir. Lars Alsan Rasmussen, politisk ordfører for Socialdemokraterne i Københavns Kommune, deltager eksempelvis i en moddemonstration mod årsmødet.

- Specielt i år, hvor to danskere er dræbt af en radikaliseret muslim, og der har været flere overfald på jøder og jødiske institutioner, er det vigtigt, at vi viser, at vi er imod disse værdier som Hizb ut-Tahrir står for, siger han til TV 2.

Hizb ut-Tahrir

- Hizb ut-Tahrir betyder Befrielsespartiet eller Frihedspartiet

- Partiet blev stiftet i 1953 i Jerusalem af den retslærde sheikh Taqiuddin an-Nabhani. Partiets øverste ledelse holder i dag til i Jordan.

- Hizb ut-Tahrir arbejder for en forening af alle muslimer under et islamisk styre (kalifat), fjernelse af al vestlig indflydelse i den islamiske verden (Dar al-Islam) og et liv efter den rette islamiske levemåde.

- Hizb ut-Tahrir har været repræsenteret i Vesten siden 1960.