Nyheder

Overlæge og DF: Ny HPV-konklusion er forudsigelig og bekymrende

Se dokumentaren "De vaccinerede piger" på TV 2 PLAY her

Den danske overlæge og forskningschef på Synkopecentret på Frederiksberg Hospital, Jesper Mehlsen, udtrykket bekymring over konklusionen i en ny europæisk rapport om sammenhængen mellem HPV-vacciner og mulige bivirkninger.

Ifølge rapporten er der ingen sammenhæng mellem vaccinen og lidelserne POTS og CRPS, der er blevet indberettet som formodede bivirkninger.

- Jeg synes ikke, der er tilstrækkeligt grundlag for den konklusion, som de er kommet frem til. Jeg synes, de burde have sagt, at de hverken kan be- eller afkræfte, at der er en sammenhæng, fuldstændig som de har gjort tidligere, siger Jesper Mehlsen til TV 2.

Grundlag for konklusion er for tyndt

Sundhedsstyrelsen, siden HPV-vaccinen blev indført i 2009 og frem til andet kvartal i 2015, modtaget næsten 1600 indberetninger om formodede bivirkninger, hvoraf POTS og CRPS er mistænkt for at være nogle af lidelserne.

Jesper Mehlsen medvirkede i TV 2-dokumentaren "De vaccinerede piger" i foråret, hvor han var en af to læger, der mistænkte HPV-vaccinen for måske at have ført til lang række alvorlige bivirkninger hos danske piger.

Han mener, at den nye rapport, der er udarbejdet af Det Europæiske Lægemiddel Agentur (EMA), baserer sig på et for lille grundlag, og at de europæiske forskere har været for hurtigt ude med deres konklusion.

- Hvis jeg havde skrevet en artikel på det grundlag, de har, så var den aldrig blevet accepteret, siger Jesper Mehlsen.

Han mener derfor ikke, at vi kan bruge rapportens resultater til noget. Dermed ikke sagt, at der nødvendigvis er en sammenhæng mellem de to lidelser og HPV-vaccinen, men der skal forskes mere, før det kan udelukkes, mener han.

DF: Undersøgelse er ikke uvildig

Dansk Folkepartis sundhedsordfører Liselott Blixt har været en af de store kritikere af HPV-vaccinen på grund af de mulige bivirkninger.

Hun kalder EMA-rapportens konklusioner for "forudsigeligt", da den europæiske forskergruppe består af læger og forskere, som har haft økonomiske interesser i medicinalindustrien.

- Man sagde allerede da undersøgelsen blev bestilt, at det ikke var et uvildigt udvalg. Det er en af grundene til, at vi herhjemme i SATS-puljen har fået afsat penge til, at vi kan forske i bivirkningerne med læger, der er uafhængige af medicinalindustrien, siger Liselott Blixt til TV 2.

- Det kan være mange andre ting, der spiller ind, og det skal undersøges, og så skal vi sikre, at der er er en behandling til de her piger, siger hun.

Artiklen fortsætter under videoen...

Styrelses udtalelser er ærgerlige

Dansk Folkepartis sundhedsordfører erkender ikke at kende de nærmere detaljer om grundlaget for den europæiske undersøgelse, men ligesom Jesper Mehlsen er det ikke hendes opfattelse, at EMA har undersøgt ret meget.

Lægemiddelstyrelsen, som er en del af Sundhedsstyrelsen, modtog dog undersøgelsens konklusioner med glæde, og specialkonsulent Line Michan kalder EMA's rapport vigtig og solid.

- Jeg er rigtig ked af, at Lægemiddelstyrelsen hopper med på den her galej og skynder sig at sige, at det er rigtig dejligt, og at der ikke er nogen fare, siger Liselott Blixt.

HPV-vaccinen har været en del af det danske vaccinationsprogram siden 2009, og i dag er omkring en halv million danske piger og kvinder blevet vaccineret med Gardasil, som er vaccinen, der bruges herhjemme.

De vaccinerede piger: Indsprøjtningerne gjorde os syge

TV 2 har været i kontakt med og mødtes med en lang række piger og kvinder, der mener, at de er blevet syge efter at have fået HPV-vaccinen Gardasil. Læs deres historier herunder.
Vi kan desværre ikke hente data på nuværende tidspunkt. Prøv igen senere.

TV 2 har kontaktet kvinderne på forskellige sociale medier i grupper, hvor de mødes og diskuterer deres symptomer. Andre har selv henvendt sig til os, da de hørte, at vi arbejdede med emnet.

De har alle udfyldt et spørgeskema, hvor de har beskrevet deres symptomer og tidspunkter for vaccination. Vi har bedt om fuld adgang til enkelte af kvindernes lægejournaler. Er de under 18 år har forældre givet lov til, at de kunne deltage.

Foto(s): Per Arnesen/TV 2 og privatfotos

Kritik af HPV-vaccinen

  • Sundhedsstyrelsen har, fra vaccinen blev indført i 2009 til andet kvartal 2015, modtaget 1586 indberetninger om formodede bivirkninger.
  • 543 af indberetningerne er kategoriseret som alvorlige.
  • Hvert år rammes omkring 400 danske kvinder af livmoderhalskræft. 
  • Omkring 100 mister livet på grund af sygdommen.  

Hvad er CRPS og POTS?

 CRPS (complex regional pain syndrome), et komplekst regionalt smertesyndrom, der påvirker lemmerne.

POTS (postural orthostatic tachycardia syndrome), en lidelse, hvor hjertefrekvensen stiger unormalt meget, når man rejser sig fra liggende til oprejst stilling, og som giver symptomer såsom svimmelhed og besvimelse samt hovedpine, brystsmerter og svaghed.

Kilde: Sundhedsstyrelsen