Nyheder

Briterne indstiller rejser: Russisk fly havde måske bombe om bord

Briterne stopper midlertidigt flyvninger til den egyptiske ferieby Sharm-el-Sheikh og over Sinai ved Røde Havet, hedder det i en erklæring fra Downing Street til britiske medier.

Den britiske regering siger, at et russisk fly, der styrtede ned i Egypten lørdag, 'meget vel kan have haft en bombe om bord.'

- Mens efterforskningen stadig er i gang, så kan vi ikke kategorisk sige, hvad der forårsagede det russiske flystyrt, siger premierminister David Camerons kontor i en erklæring.

- Men efterhånden som der er kommet flere og flere informationer, er vi i stigende grad bange for, at flyet meget vel kan være styrtet på grund af en bombe om bord, hedder det i erklæringen.

Fly indstilles

Som en sikkerhedsforanstaltning har den britiske regering besluttet, at fly, der skulle til Sinai onsdag aften, vil blive udsat, indtil britiske eksperter har foretaget sikkerhedsundersøgelser, hedder det videre.

I Kairo oplyste Egyptens Ministerium for Civil Luftfart, at der er blevet trukket data ud fra den ene af flyets to sorte bokse.

- De data, der er blevet trukket ud, er blevet vurderet, og en analyse er begyndt, siger ministeriet.

Ministeriet siger, at den anden sorte boks, der indeholder lydoptagelser fra cockpittet, er delvist beskadiget, og at det vil kræve meget arbejde at trække data ud fra den.

Tysk medie henviser til nye rapporter

I Tyskland skriver nyhedsmagasinet Focus, at en eksplosion kan være sket i en af flyets motorer. Magasinet henviser til rapporter i den egyptiske havarikommission, som ikke er offentliggjort.

- En eksplosion i en motor kan have været årsag til, at det russiske passagerfly styrtede ned, siger den egyptiske havarikommission ifølge den tyske netudgave af nyhedsmagasinet Focus.

På Focus.de hedder det, at de foreløbige undersøgelser peger på en sådan eksplosion. Der er dog ingen oplysninger om, hvorfor motoren skal være eksploderet.

Passagerflyet - en Airbus A321 - styrtede ned med 244 om bord 23 minutter efter, at det var lettet fra den egyptiske ferieby Sharm-el-Sheikh ved Røde Havet på vej til Sankt Petersborg.

Eksperter siger, at det faktum, at vragdele og lig var spredt ud over et stort område, er tegn på, at flyet er revet fra hinanden i luften. Det er en sjælden begivenhed, men ikke uden fortilfælde.

Ifølge The Foreign and Commonwealth Office (FCO), den engelske pendant til Udenrigsministeriet, så er der omkring 2.000 britere i Sharm al-Sheikh. Det oplyser BBC.

Flystyrtet i Egypten

  • Et russisk passagerfly styrtede lørdag morgen ned på Sinai-halvøen i Egypten. Ingen af de 224 personer, som var om bord, overlevede. Her er et overblik over det, vi nu ved om tragedien:
  • Flyet var på vej fra den egyptiske ferieby Sharm el-Sheikh til Sankt Petersborg i Rusland.
  • Det var af typen Airbus A321, var 18 år gammelt og har siden 2012 tilhørt det russiske selskab Kogalymavia, som også er kendt som Metrojet.
  • Om bord var 224 personer - herunder 17 børn i alderen 2-17 år, syv besætningsmedlemmer og 200 passagerer. De fleste var russiske statsborgere.
  • Flyet lettede fra Sharm el-Sheik klokken 04.51 dansk tid lørdag morgen, men forsvandt fra myndighedernes radar 23 minutter senere.
  • Efterforskere har fundet flyets sorte bokse og arbejder på at finde frem til, hvad der fik flyet til at styrte ned.
  • Fredag aften fraråder danske myndigheder al unødvendig rejse til Sharm el-Sheikh.

Kilder: Reuters, AFP, BBC, Tass.