Nyheder

Vi skal dele beslaglagte milliarder 50/50 med England

Bagmandspolitiet (SØIK) oplyser, at de har fundet 1,7 milliarder kroner fra svindelsagen om refusion af udbytteskat.

Men fordi pengene er beslaglagt i England, kan den danske statskasse regne med, at i hvert fald 50 procent af de penge, der bliver inddrivet ikke kommer til Danmark.

- Det vil være halvdelen af det beløb, der ender med at blive konfiskeret, der kan komme den danske statskasse til gode. Hvis det altså lykkes at bevise, at de 1,7 milliarder stammer fra den her refusion af udbytteskat, siger juraprofessor fra Aalborg Universitet Lars Bo Langsted til Ritzau.

Tyder på en god sag

De fundne penge er en del af et samlet beløb på mindst 6,2 milliarder kroner, som udenlandske svindlere har fået udbetalt fra Skat.

- Det er jo lykkes for bagmandspolitiet at spore pengene på en så sikker måde, at man har fået en dansk dommer til at afsige en godkendelse om beslaglæggelse. Det tyder på, de har en god sag, siger Lars Bo Langsted.

Men derfra og til at få konfiskationen hjem er der et stykke vej.

- Der er stadig lang vej til, vi får de her penge at se. Men hvor udgangspunktet tidligere var, at man ikke anede hvor pengene var, ved man nu hvor 1,7 milliarder er, siger juraprofessoren.

Stort, at der er kommet hul i sagen

TV 2s finanskommentator Ole Krohn, fortæller, at internationale regler betyder, at halvdelen af det beløb, som man ender med at kunne indkassere tilfalder England i dette tilfælde. Men på trods af det, er der tale om nogle meget store beløb.

- Derfor er det også rigtig stort, at Bagmandspolitiet har fået hul på den her sag. Men vi må sige, at der ikke er nogle sigtede eller tiltalte endnu, så indtil videre må vi også tage det lidt med et gran salt, siger Ole Krohn, der dog kalder Bagmandspolitiets gennembrud i sagen for 'kæmpestort'.

Minister: Det er glædeligt, men

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) finder det glædeligt, at der nu er beslaglagt 1,7 milliarder kroner, som Skat er blevet svindlet for.

Han advarer dog mod at glæde sig for tidligt.

 - Man kan endnu ikke sige noget om, hvor mange af pengene vi får tilbage i statskassen, men det er et stort og vigtigt skridt i retning af, at få ført de ansvarlige til ansvar, siger Karsten Laurtizen

T2Toolbox embed

Sagen kort:

  • Et større organiseret netværk af selskaber i udlandet har tilsyneladende søgt om at få udbetalt udbytteskat på baggrund af fiktive aktiebeholdninger og forfalsket dokumentation.
  • Selskaber i udlandet skal ikke betale skat af udbyttet af deres aktier, mens skatten for danske selskaber er på 27 procent.
  • Svindlen sker, hvis selskaberne har søgt om at få tilbagebetalt udbytteskat, uden at de har ejet de aktier, de vil have tilbagebetalt skat for.
  • Ifølge Skat skulle svindlen være sket med forfalskede aktieudbytter fra 2012 til 2015.
  • I alt har selskaberne anmodet om at få udbetalt udbytteskat 2120 gange.
  • Gennemsnitligt har hver anmodning lydt på 292.450 kroner, og i alt er anmodningerne løbet op i cirka 6,2 milliarder kroner.

Kilder: Skat og Ritzau