Nyheder

Hammerslag: Danmarks dyreste mønt solgt for millionbeløb

En daler fra 1658 med et portræt af Kong Frederik III, er blevet solgt under en auktion i København tirsdag eftermiddag.

Hammerslagsprisen lød på 1,15 millioner kroner, og dermed har mønten indtaget førstepladsen som den dyreste mønt solgt på en dansk auktion.

Ifølge Michael Fornitz, chefnumismatiker hos Bruun Rasmussen Kunstauktioner, var det en nordmand, der endte med at købe mønten.

- Der var tre, der bød på mønten, og de var nordmænd alle sammen, fortæller han til TV 2.

Det var kronen på værket

Da hammeren faldt, brød salen, der var fyldt med nysgerrige tilskuere, ud i klapsalver.

Hammerslaget landede 50.000 kroner under vurderingen på 1,2 millioner kroner, og det var en stolt ejer, der kunne kalde mønten for sin, lyder det fra Michael Fornitz, der stod for auktionen.

- Han (den nye ejer red.) sagde til mig efterfølgende, at han betragtede den som den hellige gral – kronen på værket. Det er noget, som ingen anden har og nogensinde kommer til at få, siger han.

Findes i et eksemplar

Mønten har hidtil været ukendt og findes kun i det ene solgte eksemplar. Ifølge auktionshuset Bruun Rasmussen, som havde mønten under hammeren, så er der tale om ’et pragtstykke’ af en mønt, som er i en uhørt flot bevaringstilstand og med skarpe detaljer.

Michael Fornitz, kaldte forud for auktionen mønten for den mest spektakulære de nogensinde har haft på auktion.

- Det er en pragtmønt – både i kraft af dens sjældenhed, æstetiske appeal, kvalitet og historiske betydning, siger Michael Fornitz.

Har været familieeje længe

Mønten har oprindeligt været tiltænkt som en gave til Frederik III’s kunstkammer i København.

Mønten nåede aldrig frem – muligvis som følge af svenskekrigene –, men har siden prægningen ligget upåagtet i familieeje i først Norge og siden Danmark.

- Det er en familie, der har arvet den i 1982, hvor den lige siden har ligget i en lille æske sammen med nogle andre småskillinger, der ikke var ret meget værd. I 2015 ville familien så høre, om mønten overhovedet var noget værd. Derfor kom det som lidt af et chok – på den gode måde – da prisen viste sig at være lidt højere, end de havde regnet med, lyder det fra Michael Fornitz.