Nyheder

Hærværk mod 30 nye elektroniske skraldespande

Ukendte vandaler har i løbet af weekenden ødelagt 30 af de store elektroniske og talende skraldespande, kaldet Big Belly, i Helsingør indre by, skriver Helsingør Dagblad.

Kun en enkelt er gået ram forbi - de øvrige har fået sprøjtet lim ind i låsene, hvis de ikke er blevet ødelagt af tandstikker som er trykket ind i låsemekanismerne.

Hærværket, som nu er anmeldt til politiet, blev opdaget, da kommunen skulle tømme skraldespandene mandag morgen. Det var ikke muligt at åbne skraldespandene på grund af hærværket mod låsene, og kommunen havde ikke andet valg end at rekvirere en låsesmed til at gå hvert enkelt skraldespand efter og forsøge at få låsene dirket op.

Det er uvist, om låsene kan bruges igen, efter at de er blevet åbnet, men hærværket kommer under alle omstændigheder til at koste mange skattekroner.

Koster 650 kroner hver

Udgiften til hver af de skraldespande, der skal åbnes, ligger på omkring 650 kroner, oplyser kommunen. Dertil skal lægges eventuelle reparationsomkostninger og nymonteringer.

Hærværkets omfang undrer driftsingeniør Anders Koustrup Sørensen fra Helsingør Kommunes Center for Teknik og Miljø.

- Spandene spreder sig over et forholdsvis stort område, så det har været et større og tidkrævende arbejde at komme til dem alle sammen. Vi har ingen anelse om hvad motivet skulle være - andet end at ødelægge, siger han. Forvaltningen og politiet hører meget gerne fra eventuelle vidner til hærværket. Skraldespandene kan komprimere affaldet, så det fylder helt ned til en femtedal af, når det blot bliver proppet i en almindelig affaldsspand.