Nyheder

Det Kongelige Teater skal spare 50 millioner: Kan ikke afvise fyringer

Det Kongelige Teater står foran besparelser på omkring 50 millioner kroner de kommende fire år. Det er konsekvenserne af den fireårs-aftale, som samtlige partier i Folketinget netop har vedtaget.

Den nye aftale udstikker rammerne for Nationalscenen de kommende fire år - både kunstnerisk og økonomisk. 

Især økonomisk vil Det Kongelige Teater kunne mærke den nye aftale. Besparelserne betyder nemlig, at Nationalscenen skal sige farvel til adskillige ansatte, forventer direktør for Det Kongelige Teater, Morten Hesseldahl.

Kan ikke afvise fyringer

- Vi kan kun spare på vores variable udgifter, og det er vores drift. Jeg håber, at vi kan klare det med frivillige aftrædelser og nedlagte stillinger, men jeg kan ikke udelukke, at der kommer fyringer. Vi ser på alt lige nu, siger Morten Hesseldahl til Kulturen på NEWS.

Siden 2011 er Det kongelige Teater blevet skåret år for år. Resultatet af den nye aftale  betyder, at teatret for første gang får mindre end 500 millioner kroner i støtte fra staten. I 2019 står teatret således til at modtage en bevilling fra staten på 492,1 millioner.

For mindre end fire år siden nedlagde det Kongelige Teater 80 stillinger, og det førte dengang til stor uro på teatret. Så slemt ser den nuværende sparerunde dog ikke ud til at blive. Besparelserne er en del af regeringens generelle besparelser og effektiviseringer på de statslige institutioner. Besparelser, når det gælder nationalscenen, som samtlige partier står bag.

Flere genopsætninger

Selv om Det Kongelige Teater altså får færre penge at rutte med fremover, så stiller politikerne fortsat samme krav til teatret i forhold til antallet af forestillinger.

- Det er vigtigt for os, at vi fastholder antallet af forestillinger. Der vil kommer flere mindre og billigere opsætninger, på den måde kan man sige, at vi bliver mere fleksible. Man kan se det som en slags kunstnerisk benspænd, siger Morten Hesseldahl.

Ledelsen i gang med spareplan

Aftalen giver nationalscenen mulighed for at sætte færre dyrere forestillinger op, ligesom det er accepteret, at der kommer flere genopsætninger. 

Teatrets ledelse er sammen med bestyrelsen, som har Stine Bosse i spidsen, i gang med at se på, hvor teatret kan finde de mange millioner, som skal spares. Udover medarbejdere og stillinger er også nationalscenens mange bygninger i spil. Det kongelige Teater råder over Gamle Scene på Kgs. Nytorv, Operaen på Holmen og Skuespilhuset på Kvæsthusmolen. Dertil kommer værksteder og lagerbygninger rundt om i København.

I første omgang vil ledelse drøfte besparelserne med medarbejderne internt på teatret og vil så melde deres spareplan ud inden længe.

Hvad er Kulturen på NEWS?

Kulturen på NEWS er et program på TV 2 NEWS, der sendes hver torsdag klokken 18.10 I Kulturen på NEWS tages kulturen seriøst. Meninger brydes, kulturkampe udkæmpes og følelser foldes ud, når kunstnere og politikere, kunstmæcener og kulturkøbmænd, forskere og debattører mødes i TV 2 NEWS' kulturnyhedsmagasin.

Programmet vandt Årets Aktualitetsprogram 2012.  Nomineret til ArtBeat-prisen 2013 og Årets Aktualitetsprogram 2013.

Se Kulturen på NEWS på TV 2 PLAY