Nyheder

Forskere: Kræft kan snart spores via blodprøver

En gruppe forskere ved VU University Medical Center i Amsterdam (VUmc) har udviklet en banebrydende teknologi, som kan spore kræft på et tidligt stadie via en simpel blodprøve.

I en pressemeddelelse fra VUmc beskriver professor ved CCA, Cancer Center Amsterdam, Tom Würdinger, hvordan teknologien kan blive et vigtigt medicinalt værktøj, som kan redde liv og spare patienter mange penge.

- Det er enormt vigtigt at identificere kræft i et tidligt stadie, derved bliver det nemmere at behandle. Den nye teknik, hvor vi analyserer blodets RNA, kan komme til at spille en stor rolle og redde menneskeliv, siger han.

Teknologi under udvikling

Forskerne er endnu ved at udvikle og forfine teknologien. Tom Würdinger vurderer, at det vil være muligt, at testen bliver anerkendt til brug i 2020.

I pressemeddelesen bliver det pointeret, at testen ikke er 100 procent præcis, men de foreløbige resultater har været positive og langt bedre end tidligere tests af samme type.

- Den nye teknologi er blevet testet ved de mest hyppige former for kræft og er overvejene præcis. Testen er baseret på en kræftfuld computeralgoritme, siger Tom Würdinger.

Internationalt samarbejde

Forskningen vil fremadrettet blive spredt ud på flere centre ved VU University Medical Center i Amsterdam samt universiteter fra hele verden.

Dermed bliver det muligt at indsamle tusindvis af blodprøver fra kræftpatienter med henblik på at videreudvikle teknologien. De mange blodprøver vil danne et langt mere præcist billede af testens resultater og dermed kommer man et skridt nærmere i forhold til at validere testen.

Aktører fra flere forskelige institutioner er gået sammen om at videreudvikle teknologien. USA er et af de lande, der har meldt sig på banen. Her tager Massachusetts General Hospital og Harvard Medical School del i samarbejdet. 

Huffington Post har lavet en kort video om den nye teknologi. Se den her: