DF: Ny enhed skal screene udlændinges holdninger

16x9
Man har ikke noget at gøre i Danmark, hvis man har antidemokratiske holdninger, lyder fra DF. Er nogen antidemokratisk, så er det DF, svarer SF. Foto: Scanpix

Fremover skal en særlig enhed holde et vågent øje med holdninger og ytringer hos de udlændinge, der søger om dansk statsborgerskab. I hvert fald hvis det står til Dansk Folkeparti, der barsler med et beslutningsforslag om den nye screeningsenhed.

- Hvis man lover loyalitet til Danmark og det viser sig, at man ikke mener noget med det alligevel, så har man fået sit statsborgerskab på svig. Jeg synes det er på sin plads med en enhed, der undersøger radikaliseringen og holder øje med de ytringer, der kommer, siger partiets indfødsretsordfører Christian Langballe til TV 2.

Det er i hans optik alt for tilfældigt om vi som samfund opdager hvilke holdninger, ansøgerne har. Senest er Belal El-Khatib blevet pillet af regeringens forslag til lov om indfødsret med henvisning til hans radikale holdninger. Screeningsenheden skal hindre, at vi ser flere lignende sager.

- Det må være sådan, at hvis man vil udskifte demokratiet med et kalifat skal man ikke være dansk statsborger, siger Christian Langballe.

SF: Det er sindssygt
Den logik kan SF’s indfødsretsordfører Jacob Mark slet ikke få øje på. Han tager på det skarpeste afstand fra forslaget.

- Det er et helt sindssygt forslag, der minder om den måde, Stasi (DDR’s sikkerhedstjeneste, red.) opererede på. Hvis Dansk Folkepartis forslag bliver vedtaget, vil en given regering med et simpelt flertal kunne vedtage, hvilke holdninger, der er rigtige. Det er en glidebane, og det er antidemokratisk, siger han til TV 2.

Ifølge ham er man ikke farlig af den grund, at man har en anden holdning end flertallet.

- Man kan ikke få dansk statsborgerskab, hvis man er i PET’s søgelys, og kriminelle får det heller ikke. De mennesker, der potentielt er til fare for staten bliver ikke optaget på lovforslaget, konstaterer Jacob Mark.

Christian Langballe affejer kritikken. Tanker er toldfrie, men ytringer bør have konsekvenser, mener han.  

- Jeg har godt hørt, at nogen taler om et tankepoliti. Det er et ekstremt dårligt ord. Det er ikke et spørgsmål om at gå ind i folks tanker, men om at tage stilling til deres ytringer. Hvis folk ytrer sig imod folkestyret, skal de ikke statsborgerskab.

Venstre: En postgang for sent
Hos regeringspartiet Venstre er modtagelsen er mildt sagt lunken. Partiets indfødsretsordfører Jan E. Jørgensen undrer sig om timingen i forslaget.

- Vi har lige indgået en aftale om en ny cirkulæretekst med et bredt flertal i Folketinget. Det er en uskik at begynde at genforhandle en aftale nærmest før blækket er tørt, så det er i hvert fald ikke noget, der kan komme på tale lige nu. Jeg synes ærligt talt, at Dansk Folkeparti skulle have bragt det op i forhandlingerne, siger han til TV 2. 

Men hvad synes du om idéen?
- Jeg har umiddelbart svært ved at se hvordan det skulle kunne lade sig gøre i praksis, siger han.

Dansk Folkeparti regner med at fremsætte forslaget i Folketinget snarest muligt.