Nyheder

Falsk internetbank lokker penge ud af danskere

Det ligner en professionel hjemmeside for en international bank af samme navn. Men de seneste uger har internetbanken unicreditbank.dk lokket penge, CPR-numre og andre personfølsomme oplysninger ud af mange danskere. Oplysninger, der kan bruges til identitetstyveri.

Det skriver DR Nyheder.

Sikkerhedsfirmaet CSIS har fået mange henvendelser fra ofre, der er blevet snydt af den falske internetbank.

- Det er groft bedrageri. Der er mange ofre, og de er ikke alene blevet snydt for penge, de er også blevet lokket til at afgive en masse personlige oplysninger. Så det er en slem sag, siger Peter Kruse, der er it-sikkerhedsekspert hos CSIS.

Blevet lukket ned i fredags

Den falske internetbank blev lukket ned i mandags, men er et eksempel på, at svindlere på internettet er blevet så dygtige, at alle kan blive narret, vurderer Peter Kruse.

- Man skal virkelig have et skarpt øje for at spotte, at det er en falsk side. De har nået et niveau, hvor alle kan hoppe i fælden. Så alle er i fare for at blive svindlet på nettet, siger han.

Sproget på hjemmesiderne er et eksempel på, at svindlerne er blevet mere forfinede i deres metoder.

- I begyndelsen var teksten robotoversat, så teksten på hjemmesiderne stod på et håbløst dansk, og man kunne se, at noget var galt. Her har de skrevet på et perfekt dansk, og de fremstår i formen meget mere troværdige, end de har gjort før, siger Peter Kruse og henviser til unicreditbank.dk.

Ikke naive danskere, der er gået i fælden

Henriette Thiim er administrator af facebooksiden "Identitetstyveri i Danmark" og derigennem i kontakt med flere af dem, der er blevet fuppet.

Hun understreger, at det ikke har været naive danskere, der er faldet for unicreditbank.dk’s svindelnummer.

- Det er en ret troværdig fælde, fordi Unicreditbank er et stort internationalt selskab, så ingen har været dumme, siger hun og forklarer, at den falske bank tilbød attraktive lån, men ikke så attraktive, at de var for gode til at være sande.

De seneste år er den digitale kriminalitet steget. Det forklarer Kim Aarenstrup, der er centerchef for politiets center for cyperkriminalitet.

- Kriminaliteten falder på stort set alle områder. Det eneste sted, det ikke falder, er på den digitale side, siger han.

Er blevet politianmeldt

Det har Peter Kruse mærket som ansat hos sikkerhedsfirmaet CSIS:

- I løbet af det sidste år har vi set en eksplosion i antallet af falske websider, der oprettes med det ene formål at svindle folk. Det er nemt. Alle kan registrere et domæne og lokke folk til og foregive, at man sælger varer eller giver lån.

Sagen om unicreditbank.dk er blevet politianmeldt og efterforskes af politiet.