Ekspert til kvinder: I lider ikke overlast af et niv i numsen

Et klap i numsen. Et niv i ballen. Er det over stregen at give fremmede kvinder et klask bagi?

Det mener den 25-årige studerende Renna Rose Agger, der fredag aften på en beværtning på Nørrebro i København oplevede at blive taget på numsen af en fremmed mand. Hun sagde klart stop og forsøgte at få hjælp af bartenderen, der grinede af hende og hendes reaktion.

Men sexisme i hverdagen er ikke noget, som "man lider overlast af". Det mener Karin Helweg-Larsen, der har forsket i vold som samfundsproblem, er speciallæge i patologi ved Københavns Universitet og tidligere forsker på Institut for Folkesundhed.

- Hvis man ikke kan signalere, hvor ens grænser går, må man blive hjemme, siger hun til TV 2.

Begge køn er sexobjekter

Ifølge Karin Helweg-Larsen er et klap i numsen ikke et udtryk for en nedvurdering af kvinder, og sexisme i hverdagen er noget, der altid har eksisteret. Forskellen mellem 1950 og nu er blot, at begge køn færdes på lige fod på jobbet, i nattelivet og i dagligdagen.

- Der har altid været mænd og altid været kvinder, og begge køn er sexobjekter. Man viser hinanden, at man er tiltrukket, og det kan måske udtrykkes på en klumpet måde ved for eksempel at nive i numsen, siger hun og understreger, at det er op til den enkelte at vurdere, hvornår noget er krænkende.

- Det kommer an på, hvor nærtagende man er. Jeg ville aldrig synes, at det var et overgreb, hvis nogen kneb mig i numsen på en bar. Hvis jeg var alene på en mørk skovsti, så ville jeg nok opleve, at det var skræmmende og krænkende, siger Karin Helweg-Larsen.

Vi skal stole på hinanden

Modsat den 25-årige Renna Rose Agger mener Karin Helweg-Larsen ikke, at sexisme i hverdagen er et stort problem i Danmark. Man skal derimod værne om og passe på den nordiske tillid, som det danske samfund er bygget på.

- Vi er ved at tabe den store tillid, der er grobunden for vores samfundet. I de nordiske lande stoler vi på hinanden. Vi stoler på, at vi kan blive indlagt på hospitalet uden at have en sagfører i hånden, og stoler på, at vi vil hinanden det bedste, og at dumme tilnærmelser ikke er overgreb. Den tillid skal vi bevare, siger Karin Helweg-Larsen.

Det er alfa omega, at man kan signalere, hvor ens grænser går, og at man kan respektere andres grænser, lyder det fra Karin Helweg-Larsen. Desuden skal man være varsom med at blæse til stor debat på eksempelvis Facebook, som den 25-årige Renna Rose Agger har gjort det.

- Det er et udtryk for tillid, at man som kvinde frit kan være med i nattelivet. Det skal vi ikke miste på grund af enkeltstående oplevelser og meldinger på de såkaldte sociale medier og panik-agtige reaktioner gennem likes, siger hun.