Tre partier smidt ud fra politiforhandlinger: UhĂžrt

Enhedslisten, SF og Alternativet er ude af forhandlingerne om en ny flerÄrig aftale for politiet.

For at vĂŠre med i en politiaftale skulle partierne acceptere besparelser pĂ„ ungdomsuddannelserne pĂ„ omkring 500 millioner kroner om Ă„ret, fremgĂ„r det af et brev til forligskredsen, som flere medier, herunder TV 2 er kommet i besiddelse af. 

- Partier, der Ăžnsker at deltage i de videre forhandlinger, skal imidlertid tilkendegive, at de er parate til at pĂ„tage sig et politisk ansvar, hedder det i papiret, der fastslĂ„r at kravet er en "normalisering af det statslige omprioriteringsbidrag, sĂ„ det ogsĂ„ omfatter ungdomsuddannelserne". En manĂžvre, der vil indkassere ekstra 500 millioner kroner Ă„rligt. 

Af brevet fremgÄr det ogsÄ, hvordan der skal findes flere penge, hvis besparelserne pÄ ungdomsuddanelserne ikke slÄr til. SÄ vil "en yderligere andel af provenuet fra normaliseringen af det statslige omprioriteringsbidrag pÄ FFL16 (dvs. kulturomrÄdet og de videregÄende uddannelser) ligeledes indgÄ som finansiering", stÄr der. 

Det ville partierne ikke vÊre med til, sÄ nu er de ikke lÊngere velkommne til forhandlingerne, der foregÄr i Finansministeriet.

EL: Aldrig prĂžvet noget lignende
Enhedslistens retsordfĂžrer, Pernille Skipper, har kun hovedrysten til overs for regeringens forhandlingsteknikker og siger, at hun "aldrig har prĂžvet noget lignende".

- Vi skal selvfĂžlgelig finde pengene, men at man slet ikke er klar til at diskutere, hvor de skal komme fra ved ultimativt at sige, at de skal komme fra ungdomsuddannelserne, lugter lidt af, at de slet ikke vil have os ved bordet, siger hun til Ritzau.

Pernille Skipper fastslÄr, at Enhedslisten var nÞdt til at stÄ af, nÄr regeringen krÊver besparelserne pÄ at ungdomsuddannelserne.

Partiet er kommet med en rĂŠkke andre finansieringsforslag, men regeringen har ifĂžlge Pernille Skipper hverken vĂŠret til at "hugge eller stikke i".

SF: Regeringen fĂžrer revolverpolitik
Hos SF er man ogsÄ Êrgrerlig af at vÊre ude af forhandlingerne, fortÊller retsordfÞrer Lisbeth Bech Poulsen. Partiet har ellers tidligere vÊret med i politiforlig.

- Det er revolverpolitik. Det er ikke en mÄde at forhandle pÄ. Det var enten ja eller nej til det her, siger hun og fortsÊtter:

- Det er uhÞrt opfÞrsel. Vi har forsÞgt at sige, lad os nu tale om det. Man kan ikke forud for et mÞde diktere, at man kun kan mÞde op, hvis man accepterer de nedskÊringer. Vi vil ikke vÊre med til at stikke sparekniven dybt ind i erhvervsskoler og gymnasier. Det vil blandt andet betyde, at den vigtige reform af erhvervsskolerne, vi var med til at lave, vil falde pÄ jorden med et brag, siger Lisbeth Bech Poulsen.

AL: Uacceptabelt
Alternativets retsordfÞrer, Josephine Fock, er ogsÄ noget overrasket over fremgangsmÄden fra regeringens side.

- Det undrer mig, at regeringen gÞr det pÄ den mÄde. Jeg kan ikke forstÄ, at man ikke vil have alle partier med fra starten. Vi synes, det er problematisk at tage pengene fra ungdomsuddannelserne. Det er at skÊre pÄ dem, der skal forme vores fremtid. Derfor synes jeg vi skulle have diskuteret os frem til hvordan vi skulle finde pengene, siger hun til TV 2.

Hun beskriver regeringens fremgangsmetode som "uacceptabel".

- Reelt er det slet ikke en forhandling. Det vidner om, at regeringen slet ikke Ăžnsker at have os med, siger hun.

Forhandlingerne om politiforliget fortsĂŠtter mandag eftermiddag, onsdag og fredag. BĂ„de Dansk Folkeparti, Socialdemokraterne og Radikale Venstre er stadig inde i varmen.

- Regeringens forslag til finansiering kan vi godt acceptere, hvis vi fÄr et godt politiforlig. SÄ kan det vÊre, at vi i de videre forhandlinger om finansloven finder nogle penge, som kan kompensere ungdomsuddannelserne, siger DFs retsordfÞrer Peter Skaarup til TV 2.