Nyheder

16-årig: Letpåklædte kvinder bærer medansvar for voldtægt

Danske piger bør være bedre til at forebygge voldtægter, og det handler ikke bare om påklædningen, mener ES.

Voldtægt er ikke udelukkende gerningsmandens ansvar. Ofrene bærer ofte deres egen del af skylden.

Sådan lyder budskabet i et opsigtsvækkende debatindlæg i seneste udgave af Weekendavisen. Indlægget er skrevet af den 16-årige ES, der til dagligt er studerende på Niels Brocks Handelsgymnasium.

Under overskriften ”Kvindens ansvar” argumenterer ES blandt andet for, at danske piger bør tænke sig bedre om, når de tager i byen.

”For hvis hun med sin mavebluse, kavalergang og bukser med huller i stik mod alle odds går alene igennem en park eller mørke, farlige gyder, bærer hun så sandelig også et medansvar," skriver ES i indlægget.

Det er en meget kontroversiel holdning, du lufter i Weekendavisen. Hvorfor har du skrevet indlægget?

- Jeg vil gerne understrege, at det ikke skyldes, at jeg er rabiat ekstremist eller muslim, men vi er begyndt at fralægge os ansvar og sund fornuft, når det kommer til fænomenet voldtægt, og vi hører om Pernille fra Skive, der bliver voldtaget, så skal vi være bedre til at se på, hvad der har fremprovokeret denne lyst hos manden, og hvis hun er gået gennem byen alene midt om natten, så bærer hun selv et ansvar, siger ES.

Påklædning betyder noget

Hvilket belæg har du for at sige, at voldtægtsforbrydere er mere tilbøjelige til at gå efter kvinder, der går udfordrende klædt?

- Jeg følger selv med i nyhedsdækningen.

Men det er sjældent, at det fremgår, hvordan kvinden har været påklædt, når man hører om voldtægt i nyhedsdækningen.

- Ja, men hvis man kaster et blik på de sidste 50 voldtægtssager i Danmark, så er jeg sikker på, at man vil kunne konstatere, at påklædningen har været medvirkende faktor.

Har du gennemgået de 50 sager?

- Jeg har læst om det, og jeg går ofte hjem fra en fest, hvor jeg møder en pige, der går alene i udfordrende tøj, og så strejfer tanken mig nogle gange, at hun måske er med i nyhederne dagen efter, siger ES.

Bevidst provokation

Ifølge ES bør danske piger være bedre til at forebygge voldtægter. Og det handler ikke bare om påklædningen, men også om at holde sig væk fra risikoområder og altid tage hjem fra byen i en flok eller med den offentlige trafik.

ES understreger, at han på ingen måde forsøger at legitimere voldtægt, og han heller ikke sympatiserer med gerningsmændene, men han betegner samtidig piger, der går i fristende tøj som bevidst provokerende.

- Jeg er sikker på, at hvis Yahya Hassan går ind i Aarhus V og begynder at læse sine digte op, så vil folk også sige, at det er hans egen skyld, hvis han bliver overfaldet.

Men det er vel også en bevidst provokation. Det samme kan man vel næppe sige om piger, der tager i byen for at have det sjovt?

- Det er da en provokation, for hun ved da godt, at vi i Danmark har mange voldtægter. Vi bliver nødt til at italesætte problemet, og hvordan vi kan forebygge det. Det er en provokation af de vellystne mænd, og det er ikke fordi, jeg er antifeminist, men hvis jeg tager til Irak og kritiserer diktatoren, så må jeg også indse, at der er en risiko for, at det vil få konsekvenser.

Bukser, jakke og halstørklæde

Har du overvejet, om det kan få konsekvenser, at du skriver dette indlæg?

- Ja, og det er ikke kun kvinden, der skal tage ansvar, det skal jeg også som dreng. Jeg ved godt, at det fremprovokerer nogle følelser, og andre vil sikkert misbruge mit navn og sige, at sådan tænker alle muslimske drenge, men det er ikke det, det handler om?

Hvor går grænsen, for du mener heller ikke, at alle skal bære slør, burka eller hijab?

- Måske skal man ikke gå bukser med hul i, men almindelige bukser og en jakke og et halstørklæde, og man skal ikke rundt, så man kan se arme og brystparti, da det fremprovokerer nogle lyster hos. Jeg kan jo også mærke det på mig selv, at det er dem, jeg har lyst til at score i byen.

Men det er vel også noget andet at forsøge at score en flot pige i byen og voldtægt?

- Ja, men der sidder nogle mænd derude, som bare vil have tilfredsstillet deres lyster, og som ikke gider besværet med at score dem. Pointen er bare, at påklædningen har en betydning, og voldtægtsmanden har garanteret udset sig et offer, og det bliver jo nok ikke Fatima i hijab, hvis han kan vælge en lækker pige, der går fristende påklædt.

Svært at undgå - let at forebygge

Nu er voldtægt jo ikke noget vestligt fænomen, og det foregår også i lande, hvor der er tradition for at kvinderne går tildækket

- Præcis. Man kan ikke undgå det, fordi det ofte drejer sig om en psykisk syg mand, men man kan prøve at forebygge det. Der vil altid være en eller anden, der gør det, og det er trist. Jeg sympatiserer ikke med gerningsmændene, men vi skal turde sige vores mening.

TV 2 har anonymiseret en person, som optræder i denne artikel. Det er sket for at imødekomme et ønske om anonymitet, som er fremsat, lang tid efter den oprindelige artikel blev offentliggjort.