Nyheder

Hizb ut-Tahrir på gaden i København: Opfordrer til jihad

Mens studerende søgte mod fredagsbaren, og det arbejdende folk glædede sig over weekenden, gik Hizb ut-Tahrir på gaden på Nørrebro i København.

Omkring 500 medlemmer af den islamiske organisation marcherede fra Nørrebro Station til Den Røde Plads med bannere og kampråb fra 15 til 17 fredag eftermiddag.

- Muslimske hære, gør jeres pligt. Vi har fået nok af svigt, råbte demonstranterne ifølge TV 2's reporter Marie Jensen.

Forbipasserende støttede op om budskaberne

Trods de konfronterende budskaber, var atmosfæren afslappet i solskinnet.

- Der var en god stemning. Vi var selvfølgelig til stede derude, men det forløb i god ro og orden, fortæller vagtchef ved Københavns Politi Michael Andersen.

Mange forbipasserende støttede op om Hizb ut-Tahrirs budskaber, som var kritiske overfor stormagters ageren i Palæstina og Syrien.

- Folk på gaden kigger på og råber med. Så reelt er der mange flere end dem, der aktivt deltager i demonstrationen, fortæller Marie Jensen.

Særligt USA, Rusland, Kina og Irak fik hårde ord med på vejen.

Mænd og kvinder var adskilt

Helt små børn var taget med og viftede det sorte Hizb ut-Tahrir-flag. Og bevægelsens islamisme sås også tydeligt.

- Kvinder og mænd står helt adskilt. Mændene er forrest med kvinderne et par meter bagved, fortæller Marie Jensen.

Langt de fleste deltagere var af anden etnisk baggrund, mens få etniske danskere også var med. Der var intet optræk til sammenstød eller moddemonstrationer, siger Marie Jensen.

- Der har været spærret helt af, men det er helt stille og roligt. Mange danskere stopper op og kigger, men tilsyneladende kun af nysgerrighed.