Venstres "løftebrud" vil koste Mikael lejligheden

27-årige Mikael Søndergaard bor ikke prangende. Men han må alligevel sige farvel til sin lille to-værelses lejlighed i Grenaa, hvis Venstre-regeringen gør alvor af at skære i kontanthjælpen for unge under 30, der har en uddannelse. 

Regeringen lægger ifølge et faktaark fra Beskæftigelsesministeriet op til, at kontanthjælpssatsen for unge under 30 år skal sættes ned med mellem 800 og 1900 kroner, så de får samme ydelse som unge uden en uddannelse.

Under valgkampen sagde Venstres formand og nuværende statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V), ellers gentagne gange, at Venstre ikke havde nogen ”planer om at skære i kontanthjælpen.” Og det får blandt andre Socialdemokraterne til at bruge ordet "løftebrud". 

De kan ikke forlange mere af os
Mikael Søndergaard, der er arbejdsløs cafeteriaassistent, er vred over, at han skal straffes for at have taget en uddannelse. 

- Det ville ikke påvirke mit liv særlig godt. Jeg ville skulle finde et andet sted at bo og lægge et nyt budget. Jeg ville ikke have råd til at betale mine udgifter eller få nyt tøj, siger han. 

Manøvren vil spare 25 millioner kroner. Men spørger man Mikael Søndergaard, er de unge under 30, der har taget en uddannelse, de forkerte at spare på. 

- Dem, som er under 30 år og har fået en uddannelse, det er jo nogen, som gerne vil yde noget. De kan ikke rigtig forlange mere af os. Jeg synes, det er grotesk, siger han og medgiver, at det kan motivere nogen til at finde et arbejde, hvis de får mindre udbetalt i kontanthjælp. 

Leve for 1700 kroner om måneden
Som det ser ud nu, vil Mikael Søndergaard vil have 1700 kroner tilbage om måneden, når hans husleje er betalt, hvis hans kontanthjælp falder. 

- Det kan sagtens være, at det vil virke som en motivation for nogen. Men dem der har taget en uddannelse, de vil jo gerne arbejde, siger han. 

Da beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) fremlagde planen om at skære i kontanthjælpen for unge under 30 med en uddannelse, kaldte han det en ydelseskorrektion eller en harmonisering, at jævnaldrende unge - med og uden uddannelse - bliver ligestillet.