Slut med smøger og kage: Nu rasler kiloerne af værkstedsmedarbejdere

På værkstedet Houe Smed og VVS er man i fuld gang med at implementere en ny sund livsstil. Og medarbejderne på værkstedet er positive.

På værkstedet Houe Smed og VVS er man i fuld gang med at implementere en ny sund livsstil. Og medarbejderne på værkstedet er positive. De oplever nemlig både vægtab og mere energi i hverdagen. 

Projektet, ’Sundhed der bevæger’, som er en del af Lemvig Kommunes plan om at ændre dårlige madvaner og usund livsstil blandt kommunens mandlige beboere, er en aftale mellem fem mandsdominerede virksomheder, der har til formål at ændre livstilen hos medarbejderne, og det ser ud til at virke.

Sundheden hos landet mandlige befolkning er ikke i top. Det gælder især mænd med lavtlønnede jobs i provinsen. Her døjer mange med dårlig kondi, usunde spisevaner og et haltende helbred.

59 procent af mændene i Lemvig Kommune er overvægtige. På landsplan ligger det tal på 47 procent. Ligeledes ligger mændene over landsgennemsnittet, når det gælder rygning. 21 procent af de mandlige beboere fra Lemvig Kommune ryger. Det er fire procent højere end landsgennemsnittet.

Mere energi i hverdagen
På værkstedet Houe Smed og VVS er energien blandt medarbejderne steget, siden rundstykker og spandauere blev skiftet ud med groft brød og masser af grønt.

En personlig samtale med en konsulent om madvaner, motion og livstil har rykket hos medarbejderne. Anders Olesen, der er klejnsmed, har ændret sin livstil efter samtalen, hvilket har resulteret i vægttab og mere energi.

- Jeg står op 45 minutter tidligere end normalt. Så nu får jeg morgenmad. Jeg er blevet mere frisk. Blodsukkeret kører mere stabilt i stedet for at ryge op og ned hele tiden, siger han.

Landbrugsmekaniker Henning Østergaard er ligeledes glad for den værkstedets nye stil og samtalen med sundhedskonsulenten.

- Det gjorde jo, at man selv kom til at tænke over, hvordan man lever livet, og hvordan livet skal være. Der blev sat en dato for rygestoppet, og jeg har ikke røget siden, siger han.  

Langvarigt projekt
Projektet løber over to og et halvt år endnu, og det er der flere, der kan få noget ud af i fremtiden, mener værkstedets medarbejdere.

- Mesters madpakke har ikke ændret sig ret meget. Han er faktisk den værste, siger Henning Østergaard.

Anders Olesen indrømmer, at kammeraterne uden for værkstedet griner lidt af det hele.

- De griner lidt, men de kunne jo lære lidt af det. Det kunne de have godt af, siger klejnsmeden.

Danskernes kost er blevet federe. Indholdet af mættet fedt er 50 pct. højere end anbefalet. 

Kun 3 pct. af befolkningen har et sundt indtag af mættet fedt. 

Knapt halvdelen (44 pct.) af det mættede fedt i den gennemsnitlige kost kommer fra mælkefedt.

I de voksnes kost er indholdet af fuldfed ost er steget med ca. 15 pct. 

Kostundersøgelsen viser også, at der stadig er for meget salt i danskeres kost. Mænd spiser gennemsnitligt 11 gram og kvinder 8 gram dagligt mod et anbefalet indtag på 6 gram. 

De fleste danskere spiser grøntsager hver dag.

Kostens indhold af grøntsager er steget med knap 20 pct. siden 2008. 

Blandt voksne er kostens indhold af frugt faldet med ca 16 pct. 

Det gennemsnitlige indtag af fisk er også steget. Voksnes kost indeholder ca. 14 gram mere fisk per dag

Vi får mindre sukker. Det skyldes primært, at vi drikker mindre sodavand og spiser færre sukkerholdige fødevarer.

Halvdelen af de 4-14-årige og hver tredje voksen spiser dog stadig for meget sukker. 

Data til den seneste nationale undersøgelse af danskernes kostvaner og fysiske aktivitet er indsamlet i perioden 2011-2013. Undersøgelsen omfatter 3.946 personer i alderen 4-75 år. Kilde: DTU Fødevareinstituttet