Nyheder

Pas på heksenæsen til Halloween: Den er fyldt med kemikalier

”Af med heksenæsen”.

Sådan lyder beskeden fra det norske miljødirektorat, der har fundet for høje værdier af ftalater, der bruges til at blødgøre plastik. Et kemikalie, der blandt andet kan svække sædkvaliteten hos mænd og skade fostret under graviditet.

Plastiknæsen, som bruges til udklædning, er nu blevet trukket tilbage fra butikkerne Kiwi, Spar, Eurospar, Joker og Menu i Norge.

Stopper også salg i Danmark

Også i Danmark sælges produktet, men efter at tv2.dk har henvendt sig til Miljøstyrelsen, har de nu kontaktet en række forhandlere. De er nu gjort opmærksomme på, at der kan være et problem med produktet.

- Vi har også været i kontakt med de norske miljømyndigheder. De har nu sendt os rapporten om produktet, som vi vil se nærmere på, siger Tom Buck, der er jurist i Miljøstyrelsens kemikalieinspektion, og fortsætter.

- Ansvaret for, at produktet er i orden ligger hos producenten og hos forhandleren. Hvis vi finder ud af, at nogen sælger et produkt, som ikke overholder reglerne, så kontakter vi dem selvfølgelig. Og så kører vi løbende diverse kampagner og fører stikprøver af produkter. Tilbage i februar lavede vi eksempelvis kontrol af udklædningstøj i forbindelse med fastelavn. 

Tom Buck forklarer desuden, at myndighederne i forskellige lande har et fælles system (RAPEX, red.), som de indrapporterer i, hvis der er fund af kemikalier i produkter. Heksenæsen er dog ikke at finde i systemet endnu, hvilket ifølge juristen sandsynligvis skyldes, at nordmændene i første omgang har rykket på at få salget bremset i Norge.  

Bekræfter at salg er stoppet

Hos internet-butikken kostumeoutlet.dk bekræfter man, at varen er taget af hylden. 

- Vi har valgt at fjerne produktet fra vores hjemmeside, og skulle vi blive kontaktet af enten leverandør eller Miljøstyrelsen om, at produktet mod forventning ikke overholder reglerne, så tilbagekalder vi også varen fra kunderne, skriver Anette Kaldahl fra virksomheden i en mail til tv2.dk og fortsætter:

- Vores leverandør af heksenæsen leverer dog kun til Danmark, Holland, Belgien og Tyskland, så heksenæsen fra Norge kan ikke komme fra samme leverandør. Men vi ønsker selvfølgelig ikke at sælge produkter, der kan være tvivlsspørgsmål omkring, og produktet er som nævnt nu fjernet.

Rettelse: I en tidligere udgave af artiklen lød det: "Også i Danmark sælges produktet, men efter at tv2.dk har henvendt sig til Miljøstyrelsen, har de nu kontaktet en række forhandlere. De er nu gjort opmærksomme på, at der kan være et problem med produktet. Det drejer sig blandt andet om Kiwi, Eurospar og nogle online-butikker, oplyser miljøministeriet". Efterfølgende har Dagrofa, dagligvarekoncernen, der ejer de omtalte butikker, gjort opmærksom på, at de nævnte butikker ikke forhandler produktet. Og at der ikke findes Eurospar butikker i Danmark længere.