Chef√łkonom jorder L√łkkes melding om topskat: Glemmer de rigeste

Statsminister Lars L√łkke Rasmussen (V) nyeste melding om lempelser af topskatten f√•r ikke topkarakter hos Cepos.

I et interview med B√łrsen mandag √•bner L√łkke op for at h√¶ve gr√¶nsen for, hvorn√•r der skal betales topskat til 750.000 kroner.

Men det er en d√•rlig id√© if√łlge Mads Lundby Hansen, chef√łkonom i Cepos.

Det vil være meget bedre at sætte satsen for topskat ned, mener han.

 - Det kan selvf√łlgelig v√¶re politisk opportunt, men der er brug for, at ogs√• de h√łjest l√łnnede f√•r bedre incitament til at arbejde ekstra og mere produktivt, siger han i en skriftlig kommentar til L√łkkes melding.

I regeringsgrundlaget optræder en lempelse af skattesatsen som et af målene, men den idé har fået en lunken modtagelse på Christiansborg.

 Ved at h√¶ve gr√¶nsen for topskatten i stedet for at s√¶nke skatteprocenten kan L√łkke m√•ske alligevel f√• lavet en skattereform med et bredt flertal, skriver B√łrsen.

- Det ville v√¶re klogt at g√łre noget ved topskatten. Der, hvor det rigtigt betyder noget, er for folk med p√¶nt store, men ikke ekstravagante, l√łnninger, siger L√łkke til B√łrsen.

Men her glemmer L√łkke de personer, som tjener over trekvart million kroner, mener Mads Lundby Hansen.

- L√łkke indikerer, at det giver mest mening at lette marginalskatten for personer, der tjener under 750.000 kroner. Det er jeg ikke enig i.

Meget taler for, at personer med h√łje indkomster har bedre mulighed for at reagere p√• lavere marginalskat. Det kan v√¶re overl√¶gen, der selv kan bestemme om han tager et bijob p√• privathospitalet, siger Mads Lundby Hansen.

Topskatten er i dag på 15 procent af indkomsten over 459.000 kroner om året.

Kommentator: Vil l√łse en gordisk knude
Kristeligt Dagblads politiske redakt√łr, Henrik Hoffmann-Hansen, mener, at L√łkkes udmelding er et fors√łg p√• at forene alle regeringens st√łttepartier.

- Det her er en slags pr√łveballon, fordi han har den gordiske knude, han skal have l√łst, hvor b√•de Dansk Folkeparti og Liberal Alliance skal kunne enes om en skattereform.

I videoen over artiklen kan du h√łre Kristeligt Dagblads politiske redakt√łr, Henrik Hoffmann-Hansen, uddybe sin analyse af L√łkkes udmelding.

Så meget betaler danskerne i topskat

- Topskatten betales af danskerne, der tjener 459.200 kroner eller mere, efter at arbejdsmarkedsbidrag er trukket fra.

- Topskatten er på ekstra 15 procent af lønnen over 459.200 kroner.

- Cirka 506.000 danskere betaler topskat. Det svarer til ti procent af alle skatteydere.

- I forhold til 2014 er topskattegrænsen 10.000 kroner højere i 2015.

- Staten ventes at få et topskatteprovenue på over 15 milliarder i 2015.

- Cirka 120.000 danskere har en indtægt på over 750.000 kroner om året og vil derfor ikke få en lettelse, hvis topskattegrænsen hæves i stedet for, at topskatteprocenten sænkes.

- Knap 1,5 millioner danskere har en indtægt på mellem 300.000 og 500.000 kroner. 

Kilder: Skatteministeriet og Børsen

/ritzau/