350.000 danskere skal fritages: S√•dan vil L√łkke lette topskatten

Statsminister Lars L√łkke Rasmussen (V) f√•r sv√¶rt ved at skaffe et flertal i Folketinget til at s√¶nke topskatten med fem procentpoint, som Venstre har lagt op til i regeringsgrundlaget.

Men ved at h√¶ve topskattegr√¶nsen i stedet for at s√¶nke topskatteprocenten kan L√łkke m√•ske alligevel f√• lavet en skattereform med et bredt flertal, skriver B√łrsen.

- Det ville v√¶re klogt at g√łre noget ved topskatten. Der, hvor det rigtigt betyder noget, er for folk med p√¶nt store, men ikke ekstravagante, l√łnninger, siger han til B√łrsen.

Hvis regeringen f√•r flertal til at h√¶ve topskattegr√¶nsen fra i dag 459.000 kroner til 750.000 kroner, vil det fritage omkring 350.000 l√łnmodtagere fra at betale topskat.

Det vil if√łlge regeringen hj√¶lpe de danske virksomheder med at holde p√• deres dygtige medarbejdere, der overvejer at tage job i lande, hvor skatten er lavere.

Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti har kategorisk afvist at sænke skatten for de rigeste, men ved at hæve grænsen for, hvornår såkaldt almindelige mennesker skal betale topskat, er partierne knap så afvisende.

- Vi vil ikke reducere topskatten. Men der er stor forskel p√• at sikre, at folk med almindelige indkomster ikke skal betale topskat, og s√• p√• at reducere selve topskatten, som vil f√łre til markante skattelettelser for dem, der tjener mest, siger Bjarne Corydon (S) til B√łrsen.

Dansk Folkeparti siger, at partiets st√łtte afh√¶nger af, hvem der skal betale for √¶ndringen.

Hos SF er skatteordf√łrer Lisbeth Bech Poulsen klart afvisende over for L√łkkes tanker.

- Venstre mener at topskattelettelser "skal holde på dygtige folk". Dermed siger regeringen, at det er pædagogen, læreren, sosu'en, 3F'eren så ikke. Så kender vi Venstre igen.

- Jeg er utrolig skuffet over, at Socialdemokraterne og DF går med på den. De to partier taler evig og altid om velfærd, men vil være med til at skære i skatten, siger hun i en pressemeddelelse.

Liberal Alliance ser helst en lettelse på den sidst tjente krone, men kalder det positivt, at statsministeren er begyndt at tale om topskattelettelser.

Topskatten er i dag på 15 procent.

Kommentator: Vil l√łse en gordisk knude
Kristeligt Dagblads politiske redakt√łr, Henrik Hoffmann-Hansen, mener, at L√łkkes udmelding er et fors√łg p√• at forene alle regeringens st√łttepartier.

- Det her er en slags pr√łveballon, fordi han har den gordiske knude, han skal have l√łst, hvor b√•de Dansk Folkeparti og Liberal Alliance skal kunne enes om en skattereform.

I videoen over artiklen kan du h√łre Kristeligt Dagblads politiske redakt√łr, Henrik Hoffmann-Hansen, uddybe sin analyse af L√łkkes udmelding.

Så meget betaler danskerne i topskat

- Topskatten betales af danskerne, der tjener 459.200 kroner eller mere, efter at arbejdsmarkedsbidrag er trukket fra.

- Topskatten er på ekstra 15 procent af lønnen over 459.200 kroner.

- Cirka 506.000 danskere betaler topskat. Det svarer til ti procent af alle skatteydere.

- I forhold til 2014 er topskattegrænsen 10.000 kroner højere i 2015.

- Staten ventes at få et topskatteprovenue på over 15 milliarder i 2015.

- Cirka 120.000 danskere har en indtægt på over 750.000 kroner om året og vil derfor ikke få en lettelse, hvis topskattegrænsen hæves i stedet for, at topskatteprocenten sænkes.

- Knap 1,5 millioner danskere har en indtægt på mellem 300.000 og 500.000 kroner. 

Kilder: Skatteministeriet og Børsen

/ritzau/