Amerikansk militær vidste, hvor bombet hospital lå

Der er faktisk regler i krig. Og en af dem er, at krigens parter freder nødhjælpsarbejdere, læger og hospitaler.

Der er faktisk regler i krig. Og en af dem er, at krigens parter freder nødhjælpsarbejdere, læger og hospitaler. Ikke desto mindre blev et hospital drevet af Læger Uden Grænser natten mellem fredag og lørdag bombet i den afghanske storby Kunduz, hvor kampene mellem regeringsstyrker og Taliban fortsætter.

Amerikanerne har hjulpet de afghanske sikkerhedstyrker med flere luftangreb i et forsøg på at generobre Afghanistans femtestørste by, efter at Taliban-krigere i mandags indtog byen og hejste deres symbolske hvide flag. Og i nat gik det så galt. For alt peger på, at det var amerikanske luftangreb, der ramte hospitalet, og dette bliver understreget ved, at NATO i en pressemeddelelse erkender, at amerikansk militær utilsigtet kan have ramt hospitalet i et luftangreb.

NATO er nu ved at undersøge sagen. Eller rettere: ved at finde ud af, hvordan de forklarer denne fejl. For både NATO og de afghanske myndigheder har flere gange fået de eksakte GPS-koordinater på Læger uden Grænsers eksakte placering – senest i tirsdags. For det er sådan noget man gør i en krisesituation, altså informerer de stridende parter om sin placering for at sikre, at man ikke bliver angrebet.

Da angrebet fandt sted var der 105 patienter og 80 medarbejdere fra Læger uden Grænser på hospitalet – og ifølge Læger uden Grænser (MSF) og øjenvidner fortsatte bombardementerne i en halv times tid efter, at MSF havde informeret det amerikanske og afghanske militær i Kabul og Washington om angrebet. Læger uden Grænser er i chok og efterlyser nu en forklaring:

- MSF søger hurtigst muligt at få klarhed over, hvad der skete, og hvordan denne tragiske hændelse kunne finde sted, lyder det fra Læger uden Grænser.

Afghanske myndigheder siger, at der var 10-15 Talibankrigere, der gemte sig på hospitalet, og at de skød mod sikkerhedstyrkerne. Læger uden Grænser har ikke bekræftet, og Taliban afviser påstanden. Antallet af dræbte er endnu uvist, men ni medarbejdere fra Læger uden Grænser er lørdag eftermiddag bekræftet døde – og 37 er hårdt såret. Der er stadig flere, der savnes, så dødstallet vil med stor sandsynlighed stige.

Alt imens er der mangel på medicin og udstyr – det er svært at få forsyninger ind til Kunduz, hvor indbyggerne også er ved at løbe tør for mad. Der er mangel på brød – ligesom el og vand. Folk er skræmte og holder sig indendørs af frygt for de kampe, der fortsætter på gaderne, hvor der meldes om skyderier. De afghanske myndigheders gentagne påstande om, at den har kontrol over byen, er i skarp kontrast til indbyggernes beretninger. Kampen om Kunduz fortsætter – og Amnesty International melder om både drab og voldtægter begået af Taliban, der har plyndret byen, og en del af dem er flygtet ind til nabo-provinserne, hvor de har indtaget flere distrikter. Altså er der risiko for at krigen eskalerer.

Læger uden Grænsers hospital er det eneste hospital i det nordøstlige Afghanistan, der yder gratis behandling af for eksempel krigsskader, traumebehandling, og udfører operationer, som lokale sygehuse ikke kan tilbyde. Med andre ord er de største ofre i dette luftangreb patienter, der nu ikke kan fĂĄ den nødvendige hjælp – og for nogle kan det have fatale konsekvenser. 

Hvem er Simi Jan?

Simi Jan, udenrigskorrespondent

Simi Jan har været ansat på TV 2 Nyhederne siden 2006. Som korrespondent dækker hun primært konflikt- og krigsområder rundt omkring i verden, hovedsageligt Mellemøsten.
Fra 2007 til 2012 boede hun i Pakistan og Afghanistan, hvor hun dækkede kampen mod terror på tæt hold.

I 2012 debuterede hun med den anmelderroste bog ”Til te hos Taleban”.

Simi Jan er flere gange blevet hædret for sit arbejde. I 2012 modtog hun dansk presses store og prestigefyldte priser, Den Berlingske Fonds journalistpris, og fik også Dansk kvindesamfunds Mathildepris samt Zonta Danmarks kvindepris. I 2013 blev hun hædret med Danners ærespris og blev optaget i Kraks Blå Bog.

Simi Jan er født i 1979, uddannet journalist fra Napier University i Skotland i 2003 og har siden læst Mellemøststudier og arabisk ved Syddansk Universitet.