Ngo'er: Uredeligt af Venstre at annullere bistand

16x9

Venstre-regeringen har spillet med fordækte kort, når det viser sig, at den allerede i år vil indføre besparelser på udviklingsbistanden.

Det mener Globalt Fokus, der er en platform for 79 folkelige organisationers udviklingssamarbejde, efter at det er kommet frem, at regeringen i 2015 skærer 2,85 milliarder kroner af udviklingsbistanden.

Det fremgår ifølge Politiken af et notat fra Udenrigsministeriet.

- At dette skulle iværksættes fra selve den dag, Venstre satte sig på taburetterne med virkning for en vedtagen og gældende finanslov, har ingen vidst, siger Lars Udsholt, formand for Globalt Fokus, i en pressemeddelelse.

- Nu nævner man - gemt af vejen i en bisætning i en pressemeddelelse om næste års finanslov - i forbifarten, at nedskæringsfelttoget for længst er løbet i gang. Det er ikke ærligt og redeligt politisk håndværk på den måde at snuppe 16 procent fra en allerede vedtagen finanslov. Man spiller ikke med åbne kort, lyder det.

Går særligt ud over Afrika
Nogle af besparelserne findes ved, at der i 2015 er færre udgifter til flygtningemodtagelse end ventet, men det meste hentes ved at annullere eller reducere bistandsmidler, som blev lovet væk på finansloven 2015.

Særligt udviklingslande i Afrika står for skud i spareplanen for 2015. Eksempelvis annulleres det planlagte tilsagn til Ghana på 220 millioner kroner, ligesom støtten til Kenya reduceres med 300 millioner kroner.

Det vækker harme hos Globalt Fokus.

- Mere end 20 procent af den samlede besparelse i 2015 er fundet ved at skære bistanden til afrikanske lande. Dette kommer altså oveni, at regeringen i 2016 skærer bistanden til Afrika med 74 procent i forhold til, hvad der var afsat i den vedtagne finanslov for 2015.

- Man må sige, at det er uden hold i virkeligheden, når regeringen hævder, at der skal øget fokus på Afrika. Tværtimod er Afrika den region, der må holde hårdest for, mener Lars Udsholt.