Nyheder

Her er de værste skolemassakrer i USA

Mindst 13 studerende er blevet dræbt på Umpqua-universitet i den amerikanske delstat Oregon.

Det er desværre langt fra første gang, en amerikansk skole er blevet angrebet med mange dødsfald til følge.

Bombning af Bath School, 1927

Selvom skolemassakrer er blevet mere udbredte i de seneste årtier, er den værste tragedie faktisk næsten 90 år gammel.

45 personer, primært børn, blev dræbt, da et medlem af skolens bestyrelse detonerede en bombe ved skolen i Bath i staten Michigan.

Årsagen var, at han skulle betale mere i skat for at finansiere den nybyggede skole. Han var for nylig blevet sat fra hus og hjem, fordi han ikke kunne betale sine regninger.

Andrew Kehoe dræbte sin kone, inden han bombede Bath-skolen og begik selvmord.

Massakren på Virginia Tech, 2007

Det værste skyderi på en skole og den værste massakre på et universitet i amerikansk historie, vil stadig være frisk i erindringen hos mange.

16. april for otte år siden gik 23-årige sydkoreanske Cho Seung-hui ind i en studenterbolig på Virginia Tech, skød to elever, og gik tilbage til den bygning, han selv boede i. Her ventede han to timer, inden han svært bevæbnet gik ind i undervisningsbygningen Norris Hall og låste dørene indefra med kæder.

Han gik ind i flere undervisningslokaler, hvor han skød og dræbte i alt 25 elever og 5 undervisere.

12 minutter inde i angrebet skød han sig selv i tindingen. På det tidspunkt havde han affyret næsten 200 skud, men havde stadig over 200 tilbage.

Cho blev efterfølgende beskrevet som en isoleret person, der ikke havde mange venner. Men noget egentlig motiv for forbrydelsen blev aldrig klarlagt.

32 mennesker blev dræbt af Cho Seung-hui, der ses i højre hjørne af billedet her, i april 2007.

Tragedien på Sandy Hook, 2012

Intet skoleskyderi siden Columbine har formentlig vakt så stor opsigt og ført til så meget selvransagelse i USA som de tragiske begivenheder på folkeskolen Sandy Hook i Connecticut, 14. december 2012.

20 børn på bare seks og syv år blev dræbt af skud af 20-årige Adam Lanza, som også dræbte seks lærere livet.

Efter at have dræbt sin mor tiltvang han sig adgang til skolen ved at skyde igennem en glasrude. Han blev antastet af en gruppe ansatte, hvoraf to blev dræbt. Han gik ind i et klasseværelse, hvor han dræbte to lærere og 15 børn. Han gik videre til endnu et klasseværelse, hvor Lanza dræbte yderligere fem børn og læreren.

Da politiet ankom til skolen, begik Lanza selvmord. Heller ikke han havde tilsyneladende noget egentlig motiv for massakren.

Her ses Newtown High School oppefra, idet politiet ankommer. Gerningsmanden har formentlig begået selvmord i dette øjeblik.

Snigskytten på Texas University, 1966

25-årige Charles Whitman havde en tid som marinesoldat bag sig, men besluttede for at læse til ingeniør på universitetet i Texas. Men 1. august 1966 dræbte han sin kone og sin mor, inden han tog han til skolen med flere skydevåben.

Han dræbte først tre personer på sin vej mod et 28 etager hårdt tårn. Herfra skød han mod tilfældige med en snigskytteriffel og dræbte yderligere 11. Whitman blev dræbt af en betjent efter godt halvanden time.

Massakren fandt sted bare måneden efter et andet skyderi, hvor otte sygeplejerskestuderende blev dræbt. Det vakte stor panik og fremstod som en helt ny type vold i USA.

Her fjernes et af Walt Whitmans ofre fra universitetsområdet.

Columbine High School, 1999

Dels fordi det var det første voldsomme skoleskyderi i nyere tid, og dels fordi det blev genstand for dokumentarfilmen 'Bowling for Columbine', vakte skyderiet på Columbine High School i Littleton i Colorado meget stor opsigt i USA.

De to studerende Eric Harris og Dylan Klebold dræbte i alt 12 studerende og en lærer inden de tog livet af sig selv 20. april 1999, men det kunne være gået langt værre.

De havde nemlig armeret to propantanke i skolens cafeteria, som det ikke lykkedes for dem at detonere. De begyndte i stedet at skyde vildt omkring sig udenfor skolens bygninger, hvor de dræbte en. De tvang sig adgang til skolens bibliotek, hvor mange havde søgt tilflugt.

Omkring tre kvarter efter skyderiets start, begik de to gerningsmænd selvmord.

Her ses de to gerningsmænd, Eric Harris til venstre og Dylan Klebold til højre, i Columbine High School.