Derfor får toppolitikerne kun sekunda-stillinger i det private erhvervsliv

RETTELSE: Analysen er ved en fejl kommet ud for tidligt. Redaktionen har derfor rettet flere faktuelle og sproglige fejl i analysen.

Lars Barfoed, der fik det røde kort af vælgerne ved sidste folketingsvalg, er i dag startet i et nyt job som associeret partner i kommunikationsvirksomheden “Communique”. Han skal være lobbyist og starte op helt fra bunden.

Det er ikke noget prangende job til den tidligere konservative toppolitiker og minister. Der er 10 medarbejdere i Communique ifølge virksomhededens hjemmeside. Til gengæld er den medlem af et internationalt netværk.

Forskellige spilleregler

Det er forskellige spilleregler, der gælder for politik og erhvervsliv. I politik er det kompromisser og forhandlinger, der er afgørende for succes. I erhvervslivet er det beslutningskraft og eksekvering, der er afgørende. Og her er det altid den bedste person, som får jobbet.

I politik er det ikke nødvendigvis den bedste og mest erfarne, der får tjansen som minister eller ordfører. Her skal der tages - ja - politiske hensyn. Carl Holst-sagen er et godt eksempel på, at der blev taget andre hensyn end de faglige. Det samme kan man sige om efterfølgeren Peter Christensen, der har været en trofast allieret med Lars Løkke Rasmussen i ikke mindst bilagssagerne.

Det er svært at fyre en politiker. Det kan kun ske, hvis der er foregået ulovligheder. Så er folketingsmedlemmet ikke værdigt. I en virksomhed er der ingen pardon. Hvis ikke der leveres, stopper karrieren brat. I politik har andre ansat medarbejderne for dig. Den eneste, der kan sætte sig eget hold, er statsministeren. Det er dog ikke så let.

Fra politik til erhverv

Med Lars Barfoeds skifte er han bare en af mange politikere, som har udskiftet livet på Borgen med en civil karriere. Lene Espersen hoppede til en post som direktør for Danske Arkitekter. Karen Hækkerup er direktør for Landbrug & Fødevarer - en position hun overtog fra en anden Christiansborg-politiker; Søren Gade. Mads Lebech er en anden konservativ politiker, der også tog springet. Nu er han direktør for Industriens Fond.

Politik og erhvervsliv er to forskellige ting. Derfor er det meget svært at skifte mellem de to. I nyere tid, er det kun få politikere, som har været i stand til at skifte mellem politik og toppen af dansk erhvervsliv. En af dem er Henning Dyremose (K), der blev direktør for TDC. Han kom i øvrigt fra Novo, hvor han blandt andet havde været marketingdirektør.

Af andre kan nævnes: Palle Simonsen (K), der blev øverste direktør for pensionsselskabet ATP, Knud Heinesen  (S), der blev øverste direktør for både Københavns Lufthavne, BRF og Spies Rejser samt Carsten Koch (S), som havde en flot karriere, der nu er fortsat i bestyrelseslokalerne.

Tilbage i Politik

Det lykkedes ikke for Søren Gade at løbe en ny erhvervskarriere i gang - og nu er han tilbage i politik. Headhunterne siger, at virksomhederne står i kø for at hyre tidligere politikere. Det er ikke korrekt. Det er meget svært for politikere at komme ud i det tunge private erhvervsliv på ledende poster. Der er efterspørgsel efter dem indenfor nogle snævre områder; public affairs og kommunikation. Men udenfor de snævre områder er efterspørgslen begrænset.

Heller ikke Søren Gade’s jagtkammerat Bendt Bendtsen lykkedes med at lande en erhvervskarriere. Det blev til nogle få bestyrelsesposter. Nu sidder han i Europaparlamentet.

Donald Trump og de andre

Men kigger vi til USA er billedet anderledes. Donald Trump er gået direkte til biddet og forsøger nu at blive præsidentkandidat for Republikanerne. Hans mange utraditionelle udtalelser viser, at han lever i en helt anden verden end den politiske.

I det amerikanske præsidentvalg i 2012 opstillede Mitt Romney mod den siddende præsident Obama. Han var topchef for den succesrige amerikanske kapitalfond Bain Capital. Men, som vi ved, lykkedes det ham ikke at blive præsident.

RETTELSE: Analysen er ved en fejl kommet ud for tidligt. Redaktionen har derfor rettet flere faktuelle og sproglige fejl i analysen.