Skatteministeriet blev advaret om Skats ulovlige inddrivelse

16x9
Skatteministeriet blev allerede i 2014 advaret om, at Skats automatiske inddrivelsessystem kunne ske på et 'uklart retligt grundlag' Foto: Scanpix

Allerede i juni 2014 blev en mail fra Skatteministeriets Interne Revision (SIR) stilet til departementschef i skatteministeriet, Jens Brøchner, som ad

Allerede i juni 2014 blev en mail fra Skatteministeriets Interne Revision (SIR) stilet til departementschef i skatteministeriet, Jens Brøchner, som advarede ministeriet imod, at det i nogle tilfælde var ’uklart om det retlige grundlag for kravet kan dokumenteres’. Det skriver Berlingske

Afdelingschef i Skatteministeriet Andreas Berggren oplyser i en mail til Berlingske, at Skats egne jurister var uenige med SIR om, hvorvidt Skat handlede lovstridigt. Samtidig oplyser Skatteministeriet, at departementschefen ikke har læst den pågældende rapport.

Kravene der omtales, er dem som Skats inddrivelsessystem, EFI, automatisk udsendte. Men de krav har i nogle tilfælde været lovstridige og samtidig så fyldt med fejl, at skatteminister Karsten Lauritzen (V) den 8. september i år lukkede dele af systemet ned.

- Er noget ulovligt, skal det stoppes
Det er tidligere kommet frem, at selve Skat modtog advarslerne fra SIR, men ifølge Berlingske er det først nu, at det kommer frem, at også Skatteministeriet modtog advarslerne – som der altså først blev handlet på 15 måneder senere.

- Dette er umiskendeligt en kraftig advarsel, som en myndighed skal reagere på. Ved man, at noget er ulovligt, skal det stoppes, siger Jørgen Albæk Jensen, professor i offentlig ret ved Aarhus Universitet til Berlingske.

Flere rapporter har advaret
Foruden advarslen fra juni 2014 blev yderligere tre rapporter leveret fra SIR, som pegede på lovbrud og problemer med EFI-systemet. Det er først i 2015 at Skatteministeriet søsatte et større eksternt konsulentarbejde, for at rådgive Skat om blandt andet EFI-systemets fremtid.

I forbindelse med en lang række skandalesager for Skat fremlagde skatteminister Karsten Lauritzen den 25. september en kriseplan for Skat.

Den indebar, at Skat hjemsendte to direktører, to underdirektører og en personaleleder, samtidig med at man tilfører 400 medarbejdere.

Fakta: SIR

Skatteministeriets Interne Revision (SIR) er statens største interne revision.

SIR varetager finansiel revision, herunder:
IT-revision
Juridisk-kritisk revision  
Forvaltningsrevision af virksomhederne SKAT, Spillemyndigheden og Skatteankestyrelsen.